Sociale media

  • NL
Open the menu

Betere toegang tot gezondheidszorg in Gonaïves


Hoewel het water van de overstromingen in Gonaïves grotendeels is weggetrokken, blijven de noden aan gezondheidszorg, drinkwater en voedsel erg hoog.

Een team van AZG blijft ondersteuning bieden aan het gezondheidscentrum Rabouteau in Gonaïves, waar tot nog toe al ruim 1000 consultaties plaatsvonden. Het vijfkoppige team behandelde 250 gewonden en verrichtte 20 chirurgische ingrepen, zowel kleine als meer ingrijpende. Er bieden zich steeds meer patiënten aan met aandoeningen als gevolg van de overstromingen, waaronder diarree, infecties van de luchtwegen en huidproblemen.

Om de toegang tot gezondheidszorgen in Gonaïves te verbeteren, startte AZG op 14 september met mobiele klinieken die zelf de plaatsen opzoeken waar gezinnen beschutting hebben gezocht. Door de onberijdbare wegen kunnen twintig andere gezondheidscentra echter nog steeds niet bereikt worden.

Gisteren trok een team van drie verpleegkundigen en een dokter naar de universiteit van Gonaïves, waar 102 gezinnen met kinderen twee weken lang verbleven zonder proper water en gezondheidszorg. Ze onderzochten 36 mensen in twee uur. De meeste hadden koorts, diarree en infecties van de luchtwegen. In een situatie waar mensen dicht op elkaar leven, bestaat het risico dat ziekten zich snel onder de gemeenschap verspreiden.

Versterking met mensen en materiaal

Het AZG-team in Gonaïves telt nu 20 mensen, waarvan acht medici en negen logistieke medewerkers. Bijkomende medewerkers zijn onderweg en er zijn ook net 23 ton hulpgoederen geland uit Brussel, met onder meer medische kits, water- en sanitatiemateriaal en medicijnen.
Er bestaan plannen om de mobiele klinieken te versterken en ervoor te zorgen dat de meest getroffen bewoners worden bereikt. AZG bereidt ook de opening voor van een gespecialiseerd gezondheidscentrum waar complexere chirurgische ingrepen kunnen worden uitgevoerd.

Bijkomende water- en sanitatievoorzieningen

De voorbije dagen installeerde AZG in Gonaïves vijf waterpunten. Op 14 september werd 60.000 liter water verdeeld. Gisteren opende het team vier bijkomende locaties en kon meer dan 100.000 liter drinkbaar water worden verdeeld. Samen met de twee extra verdeelpunten die vandaag werden opgestart, zal dagelijks in totaal 150.000 liter water beschikbaar zijn. Met de verwachte leveringen van bijkomend water- en sanitatiemateriaal zal men de totale dagelijkse waterbedeling in Gonaïves nog kunnen verhogen.

Verder onderzoek naar algemene noden

In het noorden van Haïti, dat moeilijk bereikbaar blijft door de overstromingsschade, zijn teams van AZG erin geslaagd om evaluaties uit te voeren en geneesmiddelen te leveren aan de dispensaria en gezondheidscentra in Anse Rouge, Bombardopolis, Mole Saint Nicolas, Jean Rabel en het Île de La Tortue. Er zullen nog bijkomende bezoeken plaatsvinden in Port de Paix, Chansolme, Bassin Bleu en Hinche (centraal plateau).

In de regio Bas Artibonite in centraal Haïti werden evaluaties uitgevoerd in Saint Marc, Desdunes, Dessalines en L’Ester. Er is ook een bezoek aan Grandes Salines gepland.

In het zuiden van het land zal AZG Jacmel en Triburon bezoeken.

De bestaande AZG-activiteiten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gaan verder. AZG biedt medische en chirurgische zorg in het Traumacentrum La Trinité, verloskundige spoedzorg in het Jude Anne-Ziekenhuis en dringende medische zorg en basisgezondheidsdiensten via mobiele klinieken in de sloppenwijk Martissant.