Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG ziet nieuwe golf van geweld in Oost-Congo


Het aantal mensen dat met schotwonden of na een verkrachting hulp komt zoeken in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Mweso, is sterk gestegen in augustus.

Op 25 augustus, om half elf ’s avonds, stormden acht mannen een dorp binnen en vielen zij meer dan twintig mensen aan. Artsen Zonder Grenzen, dat in Mweso op 20 km van het dorp medische zorg geeft, werd de volgende ochtend verwittigd van de gruwelijke aanval.
Medisch coördinator Martins Dada: “We reden meteen naar het dorp om medische noodhulp te verlenen. Bij aankomst werd de ernst van de situatie duidelijk. We hebben de gewonden verzorgd, waarbij we ook infusen moesten aanleggen. Eén slachtoffer was reeds overleden en een andere konden we niet meer redden.”

Verzorging

Het team heeft vijftien  mensen naar het ziekenhuis overgebracht voor verpleging, zeven daarvan zijn in coma als gevolg van ernstige schedelfracturen. Twee patiënten hebben inmiddels het leven gelaten, waaronder een 15-jarige jongen. De anderen, waaronder een zwangere vrouw, verkeren in kritieke toestand. Alle slachtoffers zijn zwaar getraumatiseerd.
“De hele dag hebben wij hoofdwonden moeten hechten”, vervolgt Martins Dada. “Iedereen verkeert in shock. De dorpsinwoners zijn zo verslagen dat zij geen woord kunnen uitbrengen. Eén man is totaal in de war en is doodsbang. Hij schreeuwt, gilt, schopt en slaat om zich heen tot we erin slagen hem te kalmeren, waarop hij weer in coma raakt.”

Afgebrand

Dit is niet de enige aanval waarbij medewerkers van Artsen Zonder Grenzen geconfronteerd worden met de gevolgen van het geweld. Een paar dagen eerder behandelde het team slachtoffers van een aanval op een ontheemdenkamp. “170 onderkomens brandden tot de grond af en tachtig werden er ook geplunderd,” vertelt Joelle Depeyrot, psychosociaal medewerker van Artsen Zonder Grenzen.
Het voortdurende hevige geweld en de wreedheid ervan is schokkend. In augustus behandelde Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis in Mweso meer dan veertig slachtoffers van verkrachting, twee keer zoveel als in mei. Ook het aantal slachtoffers van lichamelijk geweld is verdubbeld naar 20.

Continu bang

“Mensen komen naar ons toe. Ze zijn helemaal van streek en buiten zichzelf van angst,” vervolgt Joelle Depeyrot. “Ze waren er zelf niet bij, maar zij hebben andere gruwelijke dingen meegemaakt. En ze hebben de verhalen gehoord. Ze zeggen tegen ons dat ze bang zijn, de hele tijd. En dat ze zich continu afvragen wanneer zij aan de beurt zijn, wanneer zij gemarteld en gedood zullen worden.”