Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG zet werk in Galgadud in Somalië verder ondanks geweld


Het geweld tussen verschillende gewapende groepen in rond de stad Dhusa Mareb heeft het leven voor de inwoners nog moeilijker gemaakt.

Door de droogte had de bevolking het al moeilijk om rond te komen en waren er problemen met de veestapel. Daarnaast hadden veel inwoners al vluchtelingen uit andere onveilige gebieden in huis opgenomen. Maar nu moesten hele families uit Dhusa Mareb zelf op de vlucht slaan.
Ondanks de groeiende onveiligheid sinds het geweld op zaterdag 2 januari, zet Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten verder in Dhusa Mareb, een stad in de Centraal-Somalische regio Galgadud. Omwille van de ernstige droogte is Artsen Zonder Grenzen begonnen met waterbevoorrading in de dorpen rond Dhusa Mareb en Guri-El.
“We hebben onze waterbevoorrading kunnen verder zetten. We proberen de mensen in Hinder en Dhusa Mareb, die geen water hebben, te bereiken,” zegt Kumar Chandiramani, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen voor Somalië.
In Galgadud beheert Artsen Zonder Grenzen het ziekenhuis Istarlin, een poliklinische afdeling in Dhusa Mareb en een gezondheidspost in Hinder.
In dit ziekenhuis voorziet Artsen Zonder Grenzen verschillende medische diensten, waaronder chirurgie. Het ziekenhuis behandelt iedereen die medische zorg nodig heeft, zonder te kijken naar de clan of de religieuze of politieke overtuiging van de patiënt.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Somalië sinds 1991 en heeft medische projecten in acht regio’s in het land, waaronder Galgadud. Als humanitaire medische organisatie roept Artsen Zonder Grenzen alle partijen op om de neutraliteit van gezondheidsfaciliteiten, ambulances en vrachtwagens met water te respecteren, en om patiënten toe te staan medische hulp te zoeken.