AZG zet strijd tegen cholera verder in hoofdstad van Tsjaad
De cholera-epidemie die midden juni in Tsjaad uitbrak, woedt verder. Meer dan 2.000 mensen raakten inmiddels besmet en meer dan 100 anderen stierven. Het behandelingscentrum voor cholera dat AZG een week geleden opende in de hoofdstad N’Djamena is al helemaal bezet. Er is plaats voor 80 patiënten.
AZG voert ondermeer consultaties uit in het behandelingscentrum en neemt patiënten op. Het centrum wordt bemand door plaatselijk personeel van het ministerie van Volksgezondheid en wordt geleid met de hulp van een AZG-team dat bestaat uit drie buitenlandse medewerkers (een medisch coördinator, een verpleegster en een water- en sanitatiedeskundige). AZG voorziet eveneens in de bevoorrading van standaardkits voor de behandeling van cholera. Er werden al 221 patiënten behandeld in het centrum. Acht van hen zijn overleden.
“De behandeling is relatief gemakkelijk, op voorwaarde dat de besmette personen tijdig worden opgespoord. Gewoonlijk verblijven de patiënten twee of drie dagen in het centrum. Momenteel is er een verloop van ongeveer 35 personen per dag”, verklaart Stéphane Heymans, AZG-landverantwoordelijke voor Tsjaad, die net is teruggekeerd uit N’Djamena.
Eén van de grootste problemen met cholera is het stigma dat aan de ziekte verbonden is. “De lokale bevolking is zich er goed van bewust dat cholera te maken heeft met een gebrek aan hygiëne. Daarom wachten de mensen vaak tot het laatste moment om naar ons centrum te komen. Wanneer ze hier aankomen, is de ziekte al in een vergevorderd stadium”, aldus Stéphane Heymans.
Erg belangrijk is het in de hand houden van de verspreiding van de ziekte. Behalve behandelen, is het dan ook van cruciaal belang de patiënten te isoleren en hun huizen te desinfecteren. “Zodra een zieke persoon in het centrum aankomt, sturen we een van onze drie mobiele eenheden naar zijn huis om zowel het huis als de kleding met chloorwater te behandelen. Dit zou de mensen die nog steeds in het huis wonen, moeten beschermen”, verduidelijkt een plaatselijke AZG-verpleegster.
De belangrijkste drijfveer om het choleracentrum te bouwen was het verlichten van de druk op de bestaande faciliteiten, zoals het “Hôpital Liberté” dat geleid wordt door het ministerie van Volksgezondheid. Dit ziekenhuis kan 100 patiënten verzorgen. Maar met 70 nieuwe gevallen per dag is de situatie erg verontrustend in N’Djamena, een stad met ongeveer één miljoen inwoners die in soms erbarmelijke hygiënische omstandigheden leven.
AZG is al twintig jaar actief in Tsjaad. De organisatie steunt er onder andere het ministerie van Volksgezondheid in zijn gevecht tegen epidemieën van cholera, meningitis en mazelen. De laatste interventie van AZG bij een uitbraak van cholera dateert van 2001. Toen werden 5.000 besmettingen vastgesteld.