Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG zet levensreddend werk in Somalië verder, ondanks inslag mortier op ziekenhuis


Het geweld in de Somalische regio’s Hiraan en Galgaduud blijft slachtoffers maken onder burgers. AZG roept de strijdende partijen op om medische hulpverlening te respecteren.

De twee ziekenhuizen die Artsen Zonder Grenzen er ondersteunt, in de steden Guri El en Belet Weyne, verzorgden tussen 10 en 12 januari 111 gewonden.
De meeste patiënten hadden meervoudige breuken of verwondingen aan de buik en borst. Twee medewerkers van Artsen Zonder Grenzen raakten gewond toen op 12 januari een mortier insloeg op het ziekenhuis van Belet Weyne.
“Meer dan 200 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen werken de klok rond in de ziekenhuizen van Guri El en Belet Weyne,” zegt coördinator Andreas Papp. “Onze twee collega’s waren gelukkig niet ernstig gewond, maar wij willen de strijden partijen er op nieuw op wijzen dat gezondheidsfaciliteiten, patiënten en medisch personeel gerespecteerd moeten worden. We vragen hen om Artsen Zonder Grenzen toe staan om meer van het hard nodige medische materiaal aan te voeren, over de weg en via de lucht.”
Artsen Zonder Grenzen is één van de weinige organisaties die gratis chirurgie en spoedzorg geeft in Somalië. De organisatie behandelt iedereen die dat nodig heeft, ongeacht zijn clan en politieke, militaire of religieuze achtergrond, maar kan het leven van haar medewerkers daarbij niet op het spel zetten.
Het recente geweld heeft duizenden mensen uit Belet Weyne op de vlucht gejaagd.