Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG zendt specialisten en uitrusting om te helpen in Ebola-urgentie


Artsen Zonder Grenzen (AZG) zal deze week isolatiekamers opzetten om ebolapatiënten te behandelen in Mekambo en Makouko (Gabon), in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de regering van Gabon. Twee dokters hebben het AZG-team dat reeds ter plaatse was, vervoegd. Een logistieker zal vandaag aankomen, wat het aantal AZG-specialisten in het land uiteindelijk op zes brengt.

De humanitaire organisatie heeft tevens aanvullend medisch en logistiek materiaal gestuurd, inclusief uitrusting voor waterzuivering en een ebola-kit met beschermende kleding en geneesmiddelen. Dit materiaal zal worden gebruikt om twee isolatiekamers op te zetten waar patiënten op een menswaardige wijze kunnen worden verzorgd, terwijl tevens het medisch personeel beschermd wordt en een verdere verspreiding van de ziekte wordt voorkomen.
Sinds 16 december 2001 heeft het ministerie van Volksgezondheid in Gabon melding gemaakt van 17 vermoedelijke gevallen van ebola (twee achteraf bevestigd na labtests) waarvan 12 met dodelijke afloop. Volgens de eerste observaties van het WHO-team ter plaatse, lijkt het de zogenoemde Zaïre-variant van het ebolavirus te zijn die zich momenteel in Gabon verspreidt. Er zijn twee belangrijke ebolavirussen bekend, de Zaïre-stam met een sterftecijfer van 70-90% en de Zuid-Soedanese variant, een minder virulente soort, met een sterftecijfer van 50-70%.