Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG werkt weer in Afghanistan


AZG is na vijf jaar afwezigheid opnieuw in Afghanistan beginnen werken. Het land wordt steeds onveiliger, en de toegang tot gezondheidsdiensten is problematisch voor vele Afghanen.

Artsen Zonder Grenzen werkt nu in het Ahmed Shah Baba ziekenhuis in het oosten van Kaboel, dat uitgebreid zal worden tot een districtsziekenhuis met een brede waaier aan medische diensten, waaronder een spoedafdeling. Het ziekenhuis bevindt zich in een gebied dat een snelle bevolkingsgroei kent. Net zoals elders in Kaboel, is de bevolking hier op zoek naar werk en relatieve veiligheid.
Binnenkort zal Artsen Zonder Grenzen ook het ziekenhuis van Lashkargah versterken. Lashkargah is de hoofdstad van de provincie Helmand, waar het conflict in alle hevigheid woedt. Door een gebrek aan personeel en medicijnen wordt het weinig gebruikt. Het is nochtans één van de twee enige overblijvende referentieziekenhuizen in het zuiden van Afghanistan.
Artsen Zonder Grenzen verliet Afghanistan in juni 2004 nadat vijf collega’s op brutale wijze werden vermoord in de provincie Badghis. Toen koesterden velen de hoop dat Afghanistan zich zou herstellen dankzij gigantische internationale investeringen in ontwikkelingshulp. Vandaag is die hoop de kop in gedrukt. De nood aan medische noodhulp is opnieuw acuut geworden.
Artsen Zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten in Afghanistan geen financiële steun van regeringen, en werkt louter met private schenkingen. Zo verzekert de organisatie haar onafhankelijkheid van politieke en militaire spelers.