Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG werkt verder ondanks hevig geweld


De operatiekwartieren in ziekenhuizen in Gaza hebben dringend nood aan chirurgen. In Gaza-stad zit de afdeling Intensieve Zorgen van het Shifa ziekenhuis aan het plafond van haar capaciteiten. Drie expats van Artsen Zonder Grenzen (een terreincoördinator, een arts en een verpleger) kwamen op 31 december aan in de Gazastrook om de lokale teams te versterken.

Op vraag van het Shifa ziekenhuis zal Artsen Zonder Grenzen een chirurgisch team naar de Gazastrook sturen. De organisatie probeert een mobiel hospitaal met een operatiekwartier en een eenheid Intensieve Zorgen te sturen, net zoals medisch materiaal en voorraden voor ziekenhuizen.
Door de intensiteit van de bombardementen kon Artsen Zonder Grenzen de postoperatieve zorgen in het ziekenhuis in Khan Younis niet verderzetten. Dat ziekenhuis is gesloten sinds het begin van de luchtaanvallen en is niet langer bereikbaar vanuit het noorden, nu de Gazastrook in twee verdeeld is.
Sinds het begin van het grondoffensief in de nacht van vier januari, moest Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in het noordelijke deel van de Gazastrook afbreken door het hevige geweld. In Gaza-stad geraken nauwelijks patiënten tot aan het ziekenhuis. Daar voorzien teams nochtans postoperatieve zorgen en medische opvolging voor gewonden die werden doorverwezen door het Shifa ziekenhuis.