Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vraagt onmiddellijke vrijlating van 2 medewerkers


“Het belangrijkste is nu dat onze twee collega’s in goede gezondheid worden vrijgelaten”

Bossaso/Barcelona/Brussel – Na de bevestiging dat twee van haar medewerkers gisterenmorgen werden ontvoerd, riep de internationale medische humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen op tot de onmiddellijke vrijlating van haar twee collega’s. Het gaat om Mercedes Garcia, een Spaanse arts, en Pilar Bauza, een Argentijnse verpleegster. Ze werden ontvoerd terwijl ze onderweg waren naar een AZG-voedingscentrum voor ondervoede kinderen, nabij de kampen voor ontheemden en vluchtelingen in Bossaso in de Somalische regio Puntland.

Binnen het voedingsproject worden 7000 ondervoede kinderen jonger dan vijf verzorgd. De kinderen wonen in een van de 19 kampen in de regio, waar naar schatting 25.000 mensen wonen.

Momenteel kunnen geen verdere details worden bevestigd omtrent de omstandigheden van het incident. Een deel van het AZG-team in Bossaso is geëvacueerd. Drie internationale collega’s blijven ter plaatse in het project. De organisatie houdt contact met plaatselijke en nationale overheden.

Sinds AZG van start ging met haar activiteiten in AZG, werd het team nooit rechtstreeks aangevallen of bedreigd. De toestand in de regio is echter erg onzeker door verschillende gewelddaden van gewapende groepen.

Onze prioriteit is nu dat onze twee collega’s gezond en wel worden vrijgelaten. We verwerpen aanvallen tegen humanitaire hulpverleners, waardoor het moeilijker wordt om een kwetsbare bevolking te bereiken. Somalië wordt vergeten en deze incidenten verergeren enkel het leed van de mensen,” verklaarde Dr. Paula Farias, Directeur van AZG in Spanje.

AZG werkt al meer dan 16 jaar onafgebroken in Somalië en biedt momenteel medische zorg in elf regio’s. Er zijn een 60-tal internationale en meer dan 800 nationale AZG-medewerkers actief in Somalië. Jaarlijks worden meer dan 300.000 consultaties verricht en zo’n 10.000 patiënten opgenomen. Het AZG-project in Bossaso ging van start in mei 2007. Er werken 8 internationale en 100 nationale hulpverleners.