Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vraagt dringende implementatie van aids-preventieprogramma’s in Zuid-Afrika


Artsen Zonder Grenzen (AZG) steunt de klacht van de Treatment Action Campaign (TAC) tegen de Zuid-Afrikaanse overheid. TAC spande een rechtszaak aan tegen de Zuid-Afrikaanse overheid om hen ertoe te dwingen op nationaal vlak van start te gaan met programma’s om de aids-overdracht van moeder op kind te voorkomen. Het proces ging vandaag van start. Artsen Zonder Grenzen roept Zuid-Afrika op om dringend deze preventieprogramma’s op nationale schaal toe te passen.

Ongeveer 300.000 vrouwen met HIV zullen dit jaar in Zuid-Afrika bevallen. De overgrote meerderheid weet niet dat ze HIV-positief is en is niet op de hoogte van het bestaan van geneesmiddelen die het risico van HIV-overdracht aan hun kinderen kunnen verminderen. Hierdoor zullen minstens 70.000 kinderen bij de bevalling of bij borstvoeding besmet geraken met het HIV-virus. Zij zullen onnodig sterven.
De Zuid-Afrikaanse overheid beschikt over de middelen om vrouwen de kans te geven voor hun gezondheid te kiezen en te voorkomen dat hun kinderen besmet geraken. Maar ze negeert de oproepen om met deze preventieprogramma’s te beginnen en stelt de implementatie ervan voortdurend uit.
Sinds 1999 steunt AZG zo’n preventieprogramma in Khayelitsha, een township bij Kaapstad. Het programma loopt heel goed: over een periode van bijna 3 jaar werden 3.000 vrouwen getest en is de overdracht van moeder op kind verminderd tot 12% (komende van 20-40%). Honderden kinderen werden gered van de ziekte. Deze gegevens bewijzen dat dergelijke preventieprogramma’s mogelijk zijn en in sterke mate – tot 20.000 gevallen per jaar - de besmetting van kinderen met het HIV-virus kan voorkomen. Daarom dringt AZG er bij de Zuid-Afrikaanse overheid op aan om onmiddellijk op nationaal vlak deze preventieprogramma’s te verwezenlijken en niet langer tijd te verliezen met verder onderzoek.