Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt slachtoffers van demonstraties


Sinds 7 april hebben teams van Artsen Zonder Grenzen in ziekenhuizen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince meer dan 31 gewonden verzorgd, waaronder 15 mensen met schotwonden.

De meeste patiënten raakten gewond bij demonstraties tegen de snel stijgende kosten voor levensonderhoud, vooral tegen de scherpe prijsstijgingen van basisvoedsel.
Op 8 april behandelden we 25 gewonden in het Trinité-ziekenhuis, waaronder 14 met schotwonden,” zegt AZG-projectcoördinator Guenaele Rota. “Van de 25 patiënten waren er twee met steekwonden, negen die waren geslagen en een persoon met opzettelijk toegebrachte brandwonden. Zes gewonden werden onmiddellijk overgebracht naar het operatiekwartier.” Dezelfde dag werden ook 20 slachtoffers van verkeersongelukken verzorgd.
Hoewel het land in 2007 enigszins stabiliseerde, kunnen weinig medische faciliteiten in Port-au-Prince dringende hulp bieden aan gewonden.
In Martissant, een sloppenwijk in het zuiden van de hoofdstad, verstrekten onze teams op maandag 7 april op 48 uur tijd dringende hulp aan 10 patiënten met schotwonden. Vier gewonden werden als spoedgevallen overgebracht naar het Trinité-ziekenhuis van AZG. Er waren ook veel mensen met wonden door slagen met flessen en stenen.

Medisch personeel en patiënten gegijzeld door blokkade

De wegversperringen van de betogers blokkeerden het openbaar vervoer in de hele stad, en dit nadat een staking van de vrachtwagenchauffeurs tegen de stijging van de brandstofprijzen het verkeer al had beperkt.

Maandag hebben we een ambulancesysteem opgezet, zodat we gewonden uit het centrum van de stad kunnen vervoeren, voornamelijk uit Champs du Mars,” zegt Jessica Neerkorn, AZG-landverantwoordelijke in Haïti. “Door de huidige omstandigheden is het echter moeilijk om toegang te krijgen, zowel voor onze AZG-teams als voor de gewonden. Het is erg moeilijk om de medische faciliteiten te bereiken.

Het aantal patiënten dat langskomt voor verzorging is drastisch gedaald. Naar aanleiding van de blokkade in de stad, zette AZG een transportsysteem op poten voor enkele medische personeelsleden, maar op 9 april werden de mobiele klinieken van AZG opgeschort.

Het gebrek aan personeel en middelen levert ernstige problemen op voor de openbare medische faciliteiten in Port-au-Prince, die de voorbije dagen slechts moeizaam konden functioneren. Het kraamziekenhuis Jude Anne, waar AZG verloskundige zorg blijft verstrekken, is nu de enige materniteit in de stad. Jude Anne nam de laatste tijd veel vrouwen op met gecompliceerde zwangerschappen. Op vraag van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten evacueerde AZG patiënten, waaronder zwangere vrouwen, uit het Choscal-ziekenhuis in Cité Soleil, omdat het Haïtiaanse medische personeel de faciliteit niet langer kon bereiken.

AZG werkt in Haïti sinds 1991 en is momenteel operationeel in vier gezondheidscentra in Port-au-Prince. AZG biedt spoedzorg in het Trinité-ziekenhuis, waar sinds 2004 8000 slachtoffers van het geweld werden verzorgd. In het district Pacot verstrekt AZG revalidatietherapie in een gezondheidscentrum met 48 bedden. Er worden ook slachtoffers van seksueel geweld behandeld. In het Jude Anne-ziekenhuis (60 bedden), dat de deuren opende in maart 2006, begeleidde AZG meer dan 18.000 bevallingen. In Martissant beheert AZG een gezondheidscentrum en mobiele klinieken in een van de armste buurten van de stad. Sinds december 2006 werden in het AZG-gezondheidscentrum in Martissant meer dan 200 patiënten met schotwonden behandeld.