Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt Ivoriaanse vluchtelingen in Libera


Volgens de VN zijn bijna 30.000 mensen op de vlucht geslagen na het geweld dat volgde op de verkiezingen in Ivoorkust.

De meeste vluchtelingen zijn in Liberia opgevangen, in dorpen langs de grens in het district Nimba. Een team van Artsen Zonder Grenzen voorziet in eerstelijnszorg voor deze vluchtelingen.
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft een kamp opgezet in Bahn, op 50 km van de grens met Ivoorkust. Het is voorzien op 15.000 tot 18.000 vluchtelingen. Indien nodig kan Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg organiseren in het kamp, maar het is voorlopig onduidelijk hoeveel vluchtelingen er naar het kamp van de UNHCR zouden willen gaan.

Sindsn 22 januari houdt Artsen Zonder Grenzen de situatie van de vluchtelingen in het oog, met mobiele hulpposten die gratis eerstelijnszorg aanbieden. De eerste vier dagen werden 763 raadplegingen gedaan. Het ging voornamelijk om patiënten met ernstige diarree en onstekingen van de luchtwegen. Artsen Zonder Grenzen is op haar hoede voor epidemieën en kan snel ingegrijpen als er een uitbreekt, zoals mazelen.  

De mobiele hulpposten zullen wellicht nog verschillende weken verderwerken. Of Artsen Zonder Grenzen ook gaat werken in het vluchtelingenkamp van de UNHCR zal afhangen van het aantal vluchtelingen dat er uiteindelijk naartoe trekt en van hun gezondsheidstoestand.  
In Ivoorkust zelf verleent Artsen Zonder Grenzen eerste- en tweedelijnszorgen aan vluchtelingen en aan de lokale bevolking in Duékoué.