Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt gewonden van opstand in Lurigancho-gevangenis


Op 8 februari vond een gewelddadige opstand plaats in de Lurigancho-gevangenis in Lima. Toen een aantal gevangenen elkaar vanaf de daken begon te beschieten, brak er een oorlog tussen twee afdelingen uit. Op datzelfde moment was een 4-koppig team van AZG aan het werk. AZG behandelde in totaal 26 gewonden.

De opstandelingen maakten gebruik van geweren en molotovcocktails en de politie ging over tot het gebruik van traangas. Dit was voor AZG – aan het werk in de kliniek die gelegen is op de tweede verdieping - het sein om naar de beneden te gaan. “Het team installeerde snel een noodhulppost in de tuin om de gewonden bijstand te kunnen bieden,” zegt Cedric Martin, AZG-landverantwoordelijke in Peru. “Dankzij de noodhulpkits konden ze onmiddellijk reageren.”
Tijdens de opstand kwamen vier mensen om het leven. AZG behandelde in totaal 26 gewonden. 17 onder hen werden overgebracht naar ziekenhuizen in de stad, zes gewonden moesten de nacht in de kliniek doorbrengen en ’s morgens werden nog eens drie personen met ernstige brandwonden naar het team gebracht. Tegen de avond was de situatie onder controle.
Lurigancho is het grootste gevangeniscomplex in heel Latijns-Amerika. Er is plaats voor 1.500 personen, maar momenteel verblijven er meer dan 7.500 gevangenen. Elk jaar passeren 1,5 miljoen mensen via Lurigancho.
AZG is sinds mei 2000 actief in de Lurigancho-gevangenis. De activiteiten omvatten de complete verzorging en begeleiding van gevangenen met HIV/aids. Verder wil AZG hen bewust maken van de risico’s, om de overdracht van HIV en andere seksueel overdraagbare ziektes terug te dringen.