Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt aangespoelde vluchtelingen


Teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden 164 personen die op 1 december toekwamen op een strand in het zuiden van Jemen. Zij waren vertrokken in het noorden van Somalië en hadden er een reis van twee dagen opzitten in smokkelaarsboten.

Minstens 24 vluchtelingen overleefden deze bootreis niet. De meeste lichamen spoelden gisteren op het strand aan en ook vandaag werden nog verscheidene lijken gevonden. 
In totaal maakten 195 vluchtelingen en migranten de reis in twee overvolle boten die vanuit de havenstad Bossasso (regio Puntland, noorden van Somalië) vertrokken. Op ongeveer 400 meter voor de kust van Jemen werden ze door de smokkelaars gedwongen om overboord te springen. Een aantal overlevenden had steekwonden en werd door Artsen Zonder Grenzen verzorgd. De smokkelaars hadden hen met messen gestoken toen ze weigerden om in het diepe water te springen.
Zestig procent van de overlevenden van deze laatste reis waren afkomstig uit Ethiopië, de anderen uit Somalië.
Op de Jemenitische kusten arriveren geregeld boten vol vluchtelingen. Het gaat meestal om Somaliërs die hun land ontvluchten wegens oorlog en vervolging. Ook Ethiopiërs vertellen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging en geweld in een aantal gebieden van hun land. Sinds begin dit jaar kwamen 350 vluchtelingen om tijdens hun reis. Wellicht zijn dat er in werkelijkheid meer, omdat lijken verloren gaan op zee of snel en ongemeld door de lokale dorpsbewoners worden begraven.
Een jongetje van anderhalf jaar bereikte met zijn 20-jarige tante de kust. Zij waren samen met zijn moeder van 24 jaar vertrokken na een tocht vanuit de regio Oromo in Ethiopië naar het noorden van Somalië, op zoek naar een beter leven in Jemen.
De tante van het jongetje zocht op het strand tevergeefs naar haar zus en vreesde dat zij was omgekomen toen ze uit de boot werd gedwongen. Zeven uur later vonden Jemenitische vissers de moeder die wonderwel nog in leven was.
"Er zat veel volk in de boot,” vertelt ze. “We hadden geen water of eten. Alleen de smokkelaars hadden dat wel. Als je durfde te bewegen, werd je geslagen. Als er iemand stierf in de boot, dan gooiden ze die gewoon overboord. Ik zag zelf hoe ze iemand in de zee gooiden.”
Vierentwintig uur na haar beproeving was ze nog steeds verward en uitgeput en kon ze nauwelijks lopen. “Gisteren was ik nog in de zee,” fluisterde ze. “Ik weet niet meer hoe ik gered werd. Pas vandaag kan ik weer spreken. Ik weet niet waar ik nu ben, maar ik zou graag naar Jemen gaan.”
In juni 2008 publiceerde Artsen Zonder grenzen een rapport met de titel “No Choice”. Daarin worden de omstandigheden van de gevaarlijke reis naar Jemen beschreven en wordt er opgeroepen voor verhoogde bijstand aan de duizenden vluchtelingen, asielzoekers en migranten die hun thuisland ontvluchten.