Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG versterkt urgentieteam en stuurt medisch materiaal


Tijdens het weekend werden 70 gewonden behandeld door AZG in N’djamena, maar in de andere ziekenhuizen van de stad werden honderden andere gewonden binnengebracht. Tijdens het weekend was de toegang tot ziekenhuizen beperkt door het geweld.

Sinds maandagochtend wordt er niet langer gevochten in de hoofdstad, maar AZG slaagde er niet in andere ziekenhuizen te bereiken omdat de wegen geblokkeerd zijn door het grote aantal mensen dat de stad uitvlucht. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht vanuit N’djamena naar de stad Kousseri in Kameroen. Een AZG-team dat momenteel aan het werk is in Kameroen gaat naar Kousseri om er de noden te evalueren.

Confrontaties in Adré, Oost-Tsjaad

Op zondag 3 februari werd de stad Adré (op de grens met de Soedanese regio Darfur) aangevallen. Verschillende gewonden gingen naar het algemeen stadsziekenhuis waar een AZG-team werkt. Sommige teamleden worden geëvacueerd, maar het chirurgisch team blijft ter plaatse en werkt in het ziekenhuis (een chirurg, anesthesist, verpleegkundige en de terreincoördinator).Sommige teams in het oosten van Tsjaad werden gereduceerd, maar het werk in de regio wordt voortgezet, ook in de kampen voor ontheemden en Soedanese vluchtelingen.

Versterking van het team en extra materiaal

AZG heeft momenteel 15 mensen in N’djamena (7 internationale en 8 lokale medewerkers), en stuurt een extra chirurgisch team naar N’djamena om gewonden te behandelen, en bijkomende medische en logistieke medewerkers naar Kameroen om hulp te bieden aan de vluchtelingen die vanuit Tsjaad de grens oversteken. Een cargovliegtuig is vanuit Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek) vertrokken naar het zuiden van Tsjaad, met medisch en chirurgisch materiaal voor de ziekenhuizen in N’djamena. Een extra ‘full charter’ zal weldra vanuit Frankrijk naar Kameroen vertrekken, met medisch materiaal en noodhulpgoederen voor de vluchtelingen.