Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG veroordeelt kidnapping hoofd Russische hulporganisatie en blijft hulpprogramma's opschorten


Artsen Zonder Grenzen (AZG) zal de opschorting van haar hulpprogramma's in Tsjetsjenië met twee weken verlengen als gevolg van de kidnapping van Nina Davidovich, het hoofd van de Russische niet-gouvernementele organisatie Druzhba. AZG veroordeelt deze kidnapping in de strengste bewoordingen en pleit voor de onmiddellijke vrijlating van mevrouw Davidovich.

Op 29 juli stopte AZG haar interventies in Tsjetsjenië als rechtstreeks gevolg van de de ontvoering van Nina Davidovich. In Tsjetsjenië bevoorraadt AZG gezondheidsstructuren met geneesmiddelen en medisch materiaal. De organisatie runt er eveneens een project rond mentale gezondheidszorg. AZG zal de situatie opnieuw evalueren op 20 augustus en dan beslissen of deze opschorting al dan niet wordt voortgezet.
AZG zal intussen wel doorgaan met het verschaffen van levensreddende hulp in geval van urgenties en de samenwerking met de chirurgische diensten in Tjsetsjenië wordt eveneens verzekerd. Alle operaties in Ingoesjetië en Dagestan worden voortgezet zoals normaal.
Deze ontvoering illustreert eens te meer de ernstige risico's waaraan burgers en humanitaire hulpverleners in Tsjetsjenië, waar de oorlog onverminderd voortduurt, voortdurend blootgesteld staan. AZG blijft bijzonder bezorgd over het lot van honderduizenden Tsjetsjeense burgers die leven in hun door oorlog verscheurde land of gevlucht zijn naar buurrepublieken.