AZG veroordeelt Israëlische aanvallen tegen medische diensten in de Palestijnse Bezette Gebieden
Sinds begin maart zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) getuige van een nooit geziene geweldsescalatie bij beide partijen in Israël. Dit heeft geleid tot het hoogste dodental in 14 jaar. Medische spoeddiensten en gezondheidspersoneel komen eveneens onder vuur te liggen, wat hen verhindert gewonde mensen te bereiken. Daarom veroordeelt Artsen Zonder Grenzen deze aanvallen, en roept de organisatie de Israëlische autoriteiten op om onmiddellijke maatregelen te nemen ter bescherming van het medische personeel en hun families, en hun toegang te verschaffen tot de gewonden en de meest behoeftige mensen.
De aanvallen van het Israëlische leger in de Palestijnse Bezette Gebieden worden iedere dag meedogenlozer. Tijdens de eerste week van deze maand werden ongeveer honderd Palestijnen, onder wie ook burgers en kinderen, gedood door Israëlische luchtaanvallen en invallen van Israëlische tanks in de vluchtelingenkampen rond Gaza (waar de medische teams van AZG werken), Jenin, Nablus, Ramallah, Tulkarem en Bethlehem. Tanks en zwaar artillerievuur bestookten ook Hebron, waar de AZG-teams gevestigd zijn en werken.
De meest recente slachtoffers van het conflict zijn het hoofd van de spoedgevallendienst in Jenin, een VN-verpleegster in Tulkarem, de chauffeur van een ambulancewagen, een eerstehulpverlener en een medisch werker in Gaza. Verschillende ambulances werden vernield en beschoten tijdens de aanvallen. Het Al Mezzan ziekenhuis in Hebron werd beschoten en de afdeling pathologie en de cafetaria van de patiënten geraakten beschadigd. De voorbije 17 maanden heeft het Israëlische leger vijftien medische hulpverleners gedood en vele anderen gewond.
Deze nooit geziene aanvallen van het Israëlische leger op de medische diensten in de Palestijnse gebieden zijn erg alarmerend en onthullen een gebrek aan respect voor het internationale recht. De Conventie van Genève net als het internationale humanitaire recht beschermen expliciet medische diensten en gewonden in tijden van conflict. De vechtende partijen zijn verplicht gezondheidszorg te voorzien en veilige toegang te verschaffen voor medisch personeel.
Om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de Al'Aqsa Intifada, begon Artsen Zonder Grenzen in november 2000 met medische en psychologische programma's in de Palestijnse autonome gebieden. Deze interventie geeft AZG de kans hulp te bieden aan Palestijnse gezinnen die regelmatig blootstaan aan mogelijk traumatische gebeurtenissen. Ze leven vooral in de gebieden die het meest door het conflict getroffen worden, dichtbij de confrontatiezones, de gebombardeerde gebieden, de kampen van het Israëlische leger en de joodse kolonies.