Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verleent gezondheidszorg aan 30.000 Liberiaanse vluchtelingen


AZG voorziet gezondheidszorg en toegang tot gezondheidsstructuren aan zo'n 30.000 Liberiaanse vluchtelingen die momenteel verblijven in vijf kampen rond de stad Bo in het zuidoosten van Sierra Leone. Sinds begin 2002 heeft de oorlog in Liberia reeds meer dan 60.000 Liberianen op de vlucht gejaagd naar buurland Sierra Leone.

"Momenteel komen er nog maar weinig vluchtelingen Sierra Leone binnen via de meest zuidelijke grensovergang in Zimmi, maar verder naar het noorden komen ze nog wel het land in. Tijdens een weekend half oktober staken in Kailahun meer dan 3.000 mensen de grens over naar Sierra Leone,'" vertelt Anne Decoster, AZG-verpleegkundige. Zij heeft de leiding over de AZG- gezondheidspost aan de grensovergang van Gendema. "De vluchtelingen getuigen dat er in het noorden van Liberia nog steeds gevechten aan de gang zijn en dat vrijwel de volledige bevolking van de provincie Lofa - die een derde van Liberia omvat - op de vlucht is."
In de kampen van Jembe, Jimmi Bagbo, Gondama, Gerihun en Bandajuma, die elk onderdak bieden aan 4.000 tot 8.000 vluchtelingen, heeft AZG een systeem van "huisbezoek" opgezet om hulp te verlenen bij ziekte en gezondheidsproblemen en om proactief op zoek te gaan naar zieken en aldus uitbraken van epidemieën en dergelijke te voorkomen. De mensen die de huisbezoeken afleggen, zijn voornamelijk Liberiaanse vluchtelingen met een achtergrond in de gezondheidssector. Ze worden door AZG opgeleid en begeleid.
AZG is ook verantwoordelijk voor de medische screening van nieuwkomers in de kampen. "Meestal zijn de vluchtelingen in goede gezondheid wanneer ze toekomen. De meeste probleemgevallen zijn gewone en chronische ziekten," legt AZG-verpleegkundige Rekha Nielsen uit. Zij is verantwoordelijk voor de huisbezoeken in de vijf kampen. 'Vluchtelingen zijn erg kwetsbaar en we moeten gepast reageren. Daarom opent AZG momenteel supplementaire voedingscentra voor ondervoede kinderen in de kampen. Om medische bijstand te bieden, heeft AZG ook gezondheidsposten in de nabijheid van de kampen. Acute gevallen worden naar het publieke ziekenhuis van Bo verwezen, dat gedeeltelijk door AZG wordt ondersteund."
"Onze gezondheidsposten bevinden zich in de naburige dorpen. Het is onze bedoeling om aan vluchtelingen en Sierra Leoners gelijke toegang tot gezondheidszorg te verlenen. Daarmee willen we mogelijke wrijvingen tussen vluchtelingen en de lokale gemeenschap voorkomen", aldus Catherine Ulleberg, terreinverantwoordelijke voor AZG in Bo.
Uit een recente medische enquête bleek een lage immunisatiegraad tegen mazelen te bestaan onder de bevolking in twee van de vijf kampen. Daarvoor wordt nu een vaccinatiecampagne gepland.
"We horen vrij veel klachten via de huisbezoeken en van de vluchtelingen zelf, vooral over voedselgebrek in de kampen. AZG bewaakt nu de voedselsituatie, maar ook de toegang tot water en sanitair wordt van nabij gevolgd omdat beide essentieel zijn voor de gezondheidssituatie in de kampen,'" vertelt Rekha Nielsen. "Vluchtelingen krijgen een maandelijks voedselrantsoen bestaande uit 13,5 kg bulgur, 1 kg graan-soja mengsel, een zak linzen of bonen, 3/4 liter plantaardige olie en een handvol zout per persoon. Daar blijft het bij. Geen fruit of groenten."
De mensen verkopen vaak een deel van hun rantsoen om een evenwichtiger dieet te krijgen. Ze kopen gedroogde vis of groenten op de kampmarkt. Als ze niets meer over hebben om te verkopen, lenen ze voedsel van buren in het kamp. Dat betekent weliswaar dat ze een deel van hun schuld moeten terugbetalen na elke voedselverdeling. Daarmee komen ze in een vicieuze cirkel terecht. De vluchtelingen klagen ook over de woonomstandigheden. Het gebrek aan onderdak is niet alleen zeer onaangenaam tijdens het regenseizoen, het verhoogt ook het risico op ademhalingsziekten. Vorige maand stuurde AZG een brief naar de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) om deze problemen onder de aandacht te brengen.
AZG beschikt in Bo over 8 internationale en 74 lokale medewerkers. De organisatie heeft programma's in drie districten in de zuidelijke provincie en in het district Koinadugu in de noordelijke provincie. AZG is sinds 1995 aan het werk in Sierra Leone.