Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verhoogt activiteiten in getroffen gebieden


Vijf dagen nadat de cycloon Nargis over Myanmar (voormalig Birma) trok, blijft AZG de slachtoffers dringende hulp bieden. AZG-teams verstrekken voedsel, basisnoodhulp en medische zorg. Daarnaast proberen ze de getroffen bevolking opnieuw vlotter toegang te geven tot drinkwater.

Dinsdagavond trok een team van AZG zuidwaarts van Bassein (Pathein) naar het zuidwestelijke punt van de Irrawady-delta. Vóór de doortocht van de cycloon woonden hier ongeveer 180.000 mensen. Het team stelde vast dat 95% van de huizen en infrastructuur verwoest is. Op dit moment kan onmogelijk worden nagegaan hoeveel mensen stierven.

Kort na aankomst van het team volgden boten met goederen zoals medisch materiaal, voedsel en plastic zeilen. Teams startten met de distributie van voedsel en plastic zeilen, en begonnen met het zuiveren van water aan beide oevers van de Bassein-rivier. Het medisch personeel van AZG houdt ook consultaties. De helft van de patiënten liep verwondingen op door de cycloon.

Momenteel zijn zo’n 35 AZG-medewerkers actief in de delta, 40 anderen zijn onderweg. AZG probeert nu ook andere dorpen in de delta te bereiken, na berichten over enorme schade in de volledige regio.

Voedsel, medische zorg en sanitair

In Daala en Twantey, twee voorsteden ten zuiden van Yangon, stelden AZG-teams vast dat in bepaalde zones 80% van de huizen was vernield en dat het water na de vloedgolf er nog tot een meter hoog stond. In Twantey hebben AZG-teams aan 2000 mensen rantsoenen van rijst, bakolie, droge bonen en vis uitgedeeld. Daarnaast houdt AZG medische consultaties op plaatsen waar daklozen hun toevlucht hebben gezocht, zoals tempels en scholen. AZG herstelde en herbouwde ook latrines, putten en waterpompen.
Andere AZG-teams gaan per boot op verkenning in het zuiden in de Irrawady-delta, waaronder het zwaar getroffen Bogaley. In alle getroffen zones wordt voedsel verdeeld en medische zorg verstrekt. Op basis van de dagelijkse vaststellingen zullen er weldra meer trucks met bijkomende hulpgoederen het land in kunnen.

Steun van de regering is noodzakelijk

AZG wil het aantal operaties zo snel mogelijk opvoeren, maar heeft de steun van de regering nodig om het team te versterken met mensen die ervaring hebben met noodsituaties én om de nodige goederen te kunnen invoeren. Tot nog toe heeft de regering bereidheid getoond om de hulpoperaties na de cycloon te ondersteunen, nochtans er is dringend behoefte aan een veel ruimere respons, maar dat is onmogelijk zonder bijkomende toelatingen van de regering.

Hulpgoederen

Op vrijdag 9 mei vertrekt een volle charter – met 40 ton therapeutische voeding, medisch materiaal, plastic zeilen, uitrusting voor water en sanitair – vanuit Bordeaux (Frankrijk).

Er werden nog vier andere zendingen met hulpgoederen voor Myanmar voorbereid, in totaal 160 ton, met onder meer therapeutische voeding, medisch materiaal, plastic zeilen, uitrusting voor water en sanitair. De vrachten staan klaar om te worden overgevlogen vanuit Europa, Dubai en Jakarta zodra de Myanmarese autoriteiten groen licht geven. Dat is vooralsnog niet gebeurd.
AZG heeft in Myanmar al geruime tijd vier klinieken in andere voorsteden van Yangon. De nadruk lag op moeder- en kindzorg, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en HIV/aids. Al deze klinieken staan nu open voor iedereen die gezondheidszorg nodig heeft als gevolg van de cycloon.
AZG verricht in Myanmar jaarlijks meer dan 1 miljoen consultaties. Het afgelopen jaar behandelde de organisatie meer dan 200.000 malariapatiënten. AZG behandelde ook meer dan 16.000 mensen met HIV/aids en verstrekte antiretrovirale middelen (ARV) aan ruim 8.000 HIV/aidspatiënten.
In totaal heeft AZG in Myanmar momenteel 43 internationale medewerkers en meer dan 1.200 nationale medewerkers.