Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verheugd over nieuwe stap in strijd tegen aids


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kondigde woensdag 30 september 2015 een nieuwe richtlijn aan voor de behandeling van mensen met hiv: mensen die positief testen op hiv moeten onmiddellijk met aidsremmers behandeld worden. De huidige richtlijn stelt dat mensen nu pas onder behandeling komen als hun immuunsysteem verzwakt is. Artsen Zonder Grenzen is verheugd met deze ontwikkeling, maar deze richtlijn kan pas realiteit kan worden als overheden en internationale donoren de nodige steun inzetten.

Een gezondheidswerker in Swaziland bezoekt mensen met hiv thuis, om hen aan te sporen hun behandeling vol te houden. © Giorgos Moutafis
Een gezondheidswerker in Swaziland bezoekt mensen met hiv thuis, om hen aan te sporen hun behandeling vol te houden. © Giorgos Moutafis

"Testen en behandelen kan de strijd tegen hiv/aids doen kantelen, maar als instrument tegen de wereldwijde epidemie moet beleid omgegooid worden en financiële steun vergroot worden," zegt Dr. Tom Ellman, medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen Zuid-Afrika. "Behandeling voor hiv moet niet alleen in klinieken plaatvinden, maar in de gemeenschappen, door betrokken, gemobiliseerde mensen die zelf met hiv leven en onderdeel uitmaken van de strijd. Vorige week stelden VN-landen als werelddoel dat zij binnen vijftien jaar een einde willen maken aan aids. Zij moeten laten zien dat dit geen loze kreet is."

Direct behandelen

In haar hiv-programma’s ziet Artsen Zonder Grenzen dat een derde van de mensen die de afgelopen tien jaar positief testten op hiv maar nog niet in aanmerking kwamen voor aidsremmers, nooit meer terugkwamen om een behandeling te starten. Behandeling starten direct na een positieve test kan dat aantal drastisch terugdringen.

Versimpelde modellen van zorg

"Om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk te bereiken zijn betere, versimpelde modellen van zorg nodig," zegt Dr. Marc Biot, hiv-specialist van Artsen Zonder Grenzen. "Er zijn strategieën nodig waarbij mensen hun behandeling zelf kunnen managen en zo zelf controle hebben over hun zorg. Want het is niet alleen een kwestie van het moment waarop de behandeling start, maar ook een kwestie van die behandeling volhouden. Een hiv-behandeling moet in een normaal leven passen."