Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vangt gewonden op in ziekenhuis Adré


Het voorbije weekend vonden enkele gewelddadige confrontaties plaats tussen rebellen en regeringstroepen in het Tsjadische Adré, vlakbij de Soedanese grens. Deze gevechten, evenals een ongeluk met een helikopter, leidden tot een dertigtal gewonden. Ons team in het ziekenhuis van Adré nam de gewonden op en verzorgde ze.

De gewelddadige confrontaties tussen regeringstroepen en rebellen vonden plaats op zondag 18 december in het stadje Adré, in het oosten van het land, vlakbij de grens met Soedan. Er vielen vele doden en gewonden. Een legerhelikopter stortte bovendien neer vlakbij het ziekenhuis, beschadigde het gebouw, en leidde tot nog meer doden en gewonden. De gewonden – zowel van de gevechten als van het ongeluk – werden overgebracht naar het ziekenhuis waar een AZG-team zich over hen ontfermde. In totaal werden 31 mensen ter plaatse verzorgd. Bij de meerderheid was een operatieve ingreep noodzakeli

Gespannen situatie

De situatie in het oosten van Tsjaad is sinds meerdere weken erg gespannen. Tien dagen geleden al nam AZG een tiental gewonden op, het resultaat van gevechten in het zuiden, in de regio van Ade. De patiënten, die door onze teams werden doorverwezen naar het ziekenhuis van Adré, ontvingen medische zorgen. Ook in het meer noordelijk gelegen ziekenhuis van Iriba, waar AZG actief is, werden negen gewonden opgenomen na gevechten in de regio van Amna Bak.
Het medische team is sinds kort versterkt in Adré. Onze teams blijven waakzaam en volgen de situatie van dichtbij op, zodat ze kunnen in actie schieten wanneer nodig.
AZG is sinds mei 2004 aanwezig in het ziekenhuis van Adré - consulten, hospitalisatie, moederhuis en chirurgisch kwartier – om hulp te kunnen bieden aan de Soedanese vluchtelingen uit Darfur, evenals aan de Tsjadische bevolking. Het ziekenhuis van Adré is het enige ziekenhuis in de streek dat chirurgische ingrepen uitvoert.
Andere AZG-teams zijn eveneens aanwezig in deze streek om medische en voedselhulp te bieden aan de Soedanese vluchtelingen, in de kampen van Forchana en Breidjing, tussen Adré en Abeché, in die van Iridimi en Tulum, meer naar het noorden toe, en in het ziekenhuis van Iriba.