Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG van start met programma voor openbare gezondheidszorg en HIV/aids


Op 21 oktober opende Artsen Zonder Grenzen (AZG) in samenwerking met het Keniaanse Ministerie van Volksgezondheid een gezondheidscentrum dat zal instaan voor de openbare gezondheidszorg, inclusief behandeling tegen HIV/aids, voor de inwoners van de sloppenwijk Kibera in Nairobi. Kibera is met haar meer dan 600.000 inwoners een van de grootste sloppenwijken in Afrika. Het nieuwe centrum is de eerste instelling die de bewoners elementaire openbare gezondheidszorg kan aanbieden.

Het centrum zal niet alleen voorzien in een volledig gamma basisgezondheidszorg, maar ook in een allesomvattende verzorging voor HIV/aids. Het programma omvat onder andere poliklinische consultaties, gezondheidszorg voor moeder en kind, geboorteregeling, verzorging voor slachtoffers van seksueel en op sekse gebaseerd geweld en een volledige en gratis toegang tot de behandeling voor HIV/aids.
Met dit project wil AZG aantonen dat het aanbieden van een volledig gamma kwaliteitsgezondheidszorg, inclusief HIV/aids, ook in stedelijke sloppenwijken succesvol kan zijn.
"De inwoners van deze dichtbevolkte sloppenwijk zijn sociaal en economisch erg kwetsbaar", vertelt Christine Jamet, landverantwoordelijke voor AZG. "De mensen wonen in erbarmelijke omstandigheden. De gezondheidsvoorzieningen, sanitaire installaties en infrastructuur zijn er onbestaande. Er komen veel ziektes voor. De door HIV/aids veroorzaakte aandoeningen vormen de grootste doodsoorzaak in de sloppenwijk."
AZG is sinds 1997 actief in Kibera. De organisatie ging van start met een ondersteuningscentrum voor patiënten, met raadpleging en testen op vrijwillige basis. Door de grote vraag, moest AZG haar activiteiten uitbreiden. Momenteel leidt AZG twee HIV-klinieken die instaan voor vrijwillige testen en raadplegingen, HIV/aids preventiezorg en die behandeling met antiretrovirale (ARV) medicijnen aanbieden. Op het moment worden er 650 HIV-positieve patiënten op regelmatige basis behandeld, waarvan er meer dan 150 een ARV-behandeling ontvangen. AZG is verantwoordelijk voor gelijkaardige programma's in andere delen van Nairobi, en in Busia en Homa Bay.