Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vaccineert duizenden kinderen tegen mazelen in Ivoorkust


De voorbije week heeft AZG in de streek rond Korhogo in Ivoorkust meer dan 8.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen. De eerste gevallen van mazelen werden op 15 april gemeld in het dorp Diawala, 135 km ten noorden van Korhogo. Het team van AZG - dat reeds sinds oktober 2002 ter plaatse is om lokale gezondheidscentra te ondersteunen - startte een vaccinatiecampagne nadat een bezoek aan het getroffen gebied had uitgewezen dat het aantal gevallen toenam.

Sinds maandag hebben 16 mensen van AZG kinderen in tien verschillende dorpen gevaccineerd, in een poging de verspreiding van de ziekte te stoppen. De campagne is gericht op alle kinderen in de leeftijd van zes maanden tot 15 jaar die in de getroffen dorpen en de omliggende gebieden wonen. De doelgroep wordt op zo'n 10.000 mensen geschat.
"Het was belangrijk dat we snel handelden, omdat de lokale gezondheidssystemen vrijwel helemaal zijn uiteengevallen," zegt Stephane Goetghebuer van de Operationele Dienst van AZG in Brussel. "Sinds het begin van het conflict in deze regio zijn de gezondheidswerkers in de ziekenhuizen en gezondheidscentra weggebleven. In een dergelijke situatie kunnen epidemieën als deze makkelijk ongemerkt voortschrijden. Ook al was dit maar een relatief beperkte uitbarsting, toch was het cruciaal dat er snel werd opgetreden om te verhinderen dat de mazelen zich snel verder zouden verspreiden."
Dit is al de derde vaccinatiecampagne in twee maanden tijd die AZG in Ivoorkust heeft uitgevoerd. Het AZG-team, dat zowel internationale als nationale medewerkers telt, blijft de situatie op de voet volgen om snel te kunnen reageren op nieuwe uitbraken.