Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vaccineert 80.000 kinderen in Banalia, DRC


De voorbije twee weken heeft een team van AZG in Banalia in de Oostprovincie van de DRC, meer dan 40.000 vaccinaties tegen mazelen toegediend in het kader van een noodhulpprogramma. Het doel van deze interventie is 80.000 kinderen in de leeftijdsgroep tussen 6 maanden en 15 jaar tegen de ziekte in te enten.

"Dit is een omvangrijke campagne, zelfs naar Congolese maatstaven", stelt Dr. Bertrand Draguez, Medisch Coördinator van het programma in Kisangani. "Hoewel mazelen het hele jaar door voorkomen in Congo, hebben we nog nooit een vaccinatiecampagne van meer dan 20.000 personen gedaan, omdat epidemieën meestal lokaal blijven. Maar in Banalia waren de gemelde gevallen verspreid over een gebied van ongeveer 100 vierkante kilometer."
De campagne wordt georganiseerd door de urgentiepool van AZG in Congo (PUC) die gevestigd is in Kisangani, en maakt deel uit van het Kisangani-programma van AZG, dat ook interventies omvat in de gezondheidsregio's Lukuto, Kisangani en Basankusu. Het PUC-team voor de interventie in Banalia bestaat uit drie Congolese artsen, één buitenlandse logistieke medewerker en vijftien Congolese verpleegkundigen en vaccinatiesupervisors van AZG, die de ongeveer vijftig lokale inenters (van de plaatselijke gezondheidscentra) bijstaan.
Kisangani is het centrum van een epidemiebewakingssysteem dat het hele gebied van de uitgestrekte Oostprovincie bestrijkt. Via wekelijkse radioverslagen vanuit de hele provincie wordt het team op de hoogte gehouden over eventuele uitbarstingen van ziekten zoals meningitis, hemorragische koorts, mazelen of cholera.
In dit geval werd op 3 april alarm geslagen door de gezondheidsinstanties. Gedurende de daaropvolgende achttien dagen deed de PUC een evaluatie van de situatie, waarbij in en rond de gezondheidsregio Banalia 507 gevallen van mazelen werden vastgesteld, met tien dodelijke slachtoffers.
Met ruim zes jaar ervaring in de DRC, is de PUC intussen gespecialiseerd in dergelijke dringende interventies. In 2002 alleen al voerden de vier PUC-teams, met basis in Kisangani, Mbandaka, Lubumbashi en Kinshasa, in totaal vijftien noodinterventies uit tegen kinkhoest, cholera, mazelen en meningitis.
Maar zelfs voor de PUC is Banalia door de moeilijke omstandigheden een complexe opgave. Het team verplaatst zich voornamelijk met de motorfiets. Per vier of vijf dorpen wordt een centrale post ('site' genoemd) ingericht waar de dorpsbewoners hun kinderen naartoe kunnen brengen voor de vaccinatie. "Tot nog toe hebben we in 85 sites vaccinaties verricht", zegt Dr. Bertrand Draguez, "en hoewel het logistieke gedeelte niet eenvoudig is, hopen we de vaccinatiecampagne de volgende zeven dagen af te ronden."