Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG tracht slachtoffers te bereiken van conflict in Noord-Kivu


Goma - De zon schijnt fel op het zeil dat de wachtzaal van het gezondheidscentrum van Bukama afbakent. Het is vrijdag, marktdag. Het gezondheidscentrum waar AZG een mobiele kliniek runt, zit barstensvol.

"Slechts enkele dagen geleden werd dit centrum geplunderd door gewapende mannen. Er was bijna niemand meer hier”, vertelt Angelina Palmer, verpleegkundige bij AZG. "Dankzij de moedige Congolese gezondheidsmedewerkers die hier opnieuw wilden komen werken, hebben we toch heel wat patiënten kunnen verzorgen.”

Vandaag zal het medische team van AZG een honderdtal consultaties houden in Bukama, een dorpje in het district Masisi (Noord-Kivu), op enkele kilometer van een poreuze frontlinie waar verschillende gewapende groepen met elkaar in confrontatie gaan.

Malaria, diarree en luchtweginfecties

Onze patiënten zijn vooral kinderen, vrouwen en ouderen. Mannen die oud genoeg zijn om te vechten, worden hier vaak naar het front gestuurd. Door de opflakkering van de gevechten zijn de afgelopen maanden honderdduizenden mensen in Noord-Kivu op de vlucht geslagen. De plaatselijke bevolking en de ontheemden die AZG dagelijks hulp verleent, worden steeds kwetsbaarder door geweld, afpersing en epidemieën.

In december 2007 werden via de mobiele klinieken en het ziekenhuis Saint-Benoît in Kitchanga 3300 patiënten verzorgd, vooral voor malaria, diarree en luchtweginfecties. Het team behandelde daarnaast 47 ondervoede kinderen en ziet geregeld gevallen van mazelen. Deze week start AZG in Kitchanga ook met chirurgische ingrepen.


Gezondheidscentrum geplunderd

Samen met Kashuga, Kalembe en de Jardin Théicole de Ngeri, is Bukama een van de vier dorpen in het gezondheidsgebied van Mweso waar AZG in maart 2007 van start ging met mobiele klinieken. De verschillende gewapende groepen maken het gebied zo onveilig, dat AZG de voorbije weken enkel naar Bukama kon gaan. De gebieden meer in het noorden blijven onbereikbaar.

Dankzij contacten van AZG met de verschillende gewapende groepen, kon de organisatie in de tweede week van januari terugkeren naar Kashuga en Kalembe om er geneesmiddelen te leveren. Spijtig genoeg werd het gezondheidscentrum in Kashuga voor de tweede keer in enkele maanden leeggeplunderd.

"Onze mobiele klinieken zijn voor de plaatselijke inwoners en ontheemden de enige manier om aan medische zorg te komen”, aldus Angelina Palmer. "Wij weten dat meer naar het noorden mensen sterven aan ziekten die eenvoudig te behandelen zijn. We geraakten de voorbije weken echter gewoon niet tot bij hen. Slechts enkele dagen geleden zij we teruggekeerd. Deze mensen zijn continu slachtoffer van een gewapend conflict dat nu al jaren duurt en waar maar geen einde aan komt.”

In Noord-Kivu leidt AZG medische en humanitaire hulpprogramma’s aan weerszijden van de frontlinie, in de dorpen Goma, Rutshuru, Nyanzale, Masisi, Kitchanga, Mweso en Kilolirwe. AZG is sinds 1981 actief in de Democratische Republiek Congo (DRC).