AZG toegang geweigerd tot kamp Rwandese vluchtelingen in Burundi
Het medische team van Artsen Zonder Grenzen is vanochtend de toegang geweigerd tot Songore, een transitkamp in Burundi voor zo'n 7.000 Rwandese vluchtelingen. De kliniek van Artsen Zonder Grenzen in het kamp wordt nu bewaakt door Burundese militairen. De vluchtelingen, die in mei naar Burundi vluchtten, zijn op dit moment verstoken van medische hulp. De afgelopen weken deed het AZG-team meer dan 100 medische consultaties per dag in Songore.
Deze actie komt op het moment dat zowel Rwanda als Burundi de vluchtelingen in Songore tot "illegale immigranten" hebben verklaard, ondanks hun verzoek tot asiel. Hulpverleners van AZG getuigen dat sinds gisteren duizenden vluchtelingen op trucks zijn gezet en onder militaire begeleiding naar een onbekende lokatie zijn getransporteerd, vermoedelijk terug naar Rwanda.
"Het is onaanvaardbaar dat onze medische staf geen toegang krijgt tot onze kliniek in Songore. Duizenden mensen zijn nu verstoken van medische hulp. We maken ons zorgen over de mensen die bij ons onder behandeling waren en die op trucks zijn gezet met onbekende bestemming. Sommige families zijn nu van elkaar gescheiden omdat hun familieleden nog in nabijgelegen ziekenhuizen worden behandeld" , zegt Michiel Hofman, operationeel directeur in Amsterdam, "Volgens ons is dit een gedwongen repatriatie en wordt mensen het recht ontnomen asiel aan te vragen."
Bijna 8.000 Rwandezen ontvluchtten afgelopen maand hun land. Volgens wat de betrokkenen vertelden aan het medische team van AZG zijn ze bang voor arbitraire arrestaties en intimidaties bij hun terugkeer in Rwanda. Sinds 29 mei hebben de Burundese autoriteiten de vluchtelingen in een transit-kamp gehuisvest, ongeveer 20 kilometer van de grens met Rwanda.