Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG terug in Zuid-Darfur


Sinds de explosie van het geweld op 8 oktober in Muhajariya en omstreken (Darfur), zijn de meeste bewoners nog te bang op naar huis terug te keren. Ze wonen onder bomen en plastic zeilen. Het humanitair team van AZG, dat bij de aanvallen werd geëvacueerd, is terug sinds 21 oktober. Er werden mobiele klinieken ingezet om te beantwoorden aan de noden van de bevolking die op de vlucht is voor het geweld. Het team ondersteunt eveneens het plaatselijke ziekenhuis.

De dood van twee Soedanese leden van het AZG-team, bij de aanvallen op 8 oktober, werd bevestigd. Het gaat om Adam Abduljabar Arja, verantwoordelijke voor de operatiezaal, en Hassan Abakar Abdalla, bewaker van de AZG-kliniek. Adam werd neergeschoten toen hij zijn vader probeerde te bereiken, die alleen thuis was en zich niet kon verplaatsen. Hassan keerde na een aanval terug van zijn boerderij naar Muhajariya. Toen hij het dorp binnenkwam, rende hij om zich te beschermen en werd hij gedood door een kogel.

Tijdens de evacuatie verzekerde het Soedanese AZG-personeel de basisdiensten; het ziekenhuis is nu volledig operationeel, met 28 kinderen die opgenomen zijn in het therapeutisch voedingscentrum, en in totaal 69 gehospitaliseerde patiënten. Het medisch personeel behandelde elf kogelwonden. Twee patiënten zijn nog kritiek. Dankzij de mobiele klinieken heeft het medisch personeel van AZG tot vandaag 856 patiënten kunnen behandelen.

De medewerkers van AZG zorgen ook dagelijks voor het vrachtwagentransport van water naar de ontheemden op vier verschillende locaties. Samen met de Franse ngo Solidarité, nemen de teams van AZG ook deel aan activiteiten rond hygiëne.

AZG is diep bedroefd door het overlijden van haar twee teamleden, en blijft waakzaam in de stad en omgeving. Muhajariya blijft vrij leeg, en de bevolking waagt zich enkel overdag naar buiten.