Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams vaccineren tegen dodelijke mazelen in Noord-Kivu


Het conflict in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), joeg honderdduizenden mensen uit hun huizen. Ze wonen nu bij gastfamilies of in ontheemden kampen. Zowel de ontheemden als de bewoners leven zonder enig basiscomfort, zoals hygiëne, drinkwater, voedsel en gezondheidszorg.

Deze omstandigheden leiden tot uitbraken van ziektes. Sinds eind 2007 werden honderden mensen in Ruthshuru, Mweso en Maisisi getroffen door uitbraken van cholera.

De kinderen worden getroffen door een andere dodelijke ziekte: mazelen. Sinds het begin van dit jaar hebben de AZG-teams in de districten Masisi en Rutshuru meer dan 1000 kinderen met mazelen behandeld.

Om het effect van de uitbraken van mazelen te beperken en zoveel mogelijk kinderen te beschermen, vaccineren de AZG-teams ook kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar in afgelegen plaatsen in de region “Petit Nord”, in het zuiden van de provincie Noord-Kivu. In totaal werden sinds begin 2008 120.000 kinderen ingeënt. De volgende weken volgen er nog duizenden anderen.

In de omgeving van de stad Masisi, zo’n 80 km ten noordwesten van Goma, vaccineerde AZG in maart 33.000 kinderen tegen mazelen. Binnenkort start een massavaccinatie bij 45.000 kinderen in het gebied rond de stad Masisi. Daarnaast vaccineerde AZG meer dan 50.000 kinderen in het gebied rond Kitchanga, in het district Masisi.

In het district Ruthshuru, ten noorden van Goma, vaccineerde AZG zo’n 37.000 kinderen in en rond Nyanzale, Tongo en Bambu. Naar aanleiding van de recente gevechten, hebben veel ontheemden zich verzameld in Nyanzale en Kabizo. In februari brak opnieuw mazelen uit. Tussen maart en mei vaccineerde AZG 25.100 kinderen in Nyanzale, 7900 in Tongo en 3700 kinderen in en rond Bambu.

AZG opende in mei in de naburige streek Kabizo een programma voor gezondheidszorg, en gaat intussen verder met de vaccinatie in Katsiro, Kasoko en andere dorpen in het gebied. In deze projecten worden zowel bewoners als ontheemden geholpen.