Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams trekken naar Java na de aardbeving


Afgelopen zaterdag werd het Indonesische eiland Java getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Volgens de Verenigde Naties kwamen meer dan 5.000 mensen om, vielen er ongeveer 20.000 gewonden en werden bijna 200.000 mensen dakloos. Het epicentrum van de aardbeving bevindt zich in de buurt van de stad Bantul (op twee uur rijden van Jogjakarta). De zwaarst getroffen gebieden zijn Bantul, Jogjakarta en Klaten. Sinds zaterdag zijn er al meer dan 450 naschokken geweest.

Ongeveer 35.000 gebouwen in en rond Jogjakarta werden herleid tot puin.
Elektriciteitsstoringen en nachtelijke regenval bemoeilijken de reddingsoperaties en maakten de situatie nog ellendiger voor de daklozen. En alsof de vernielde infrastructuur nog niet genoeg was, vertraagde de hevige regenval in het gebied de levering van voedsel en bemoeilijkte ze de reddingsoperaties. Veel mensen moesten terugkeren naar hun beschadigde woning om beschutting te zoeken. De eerste hulp na de ramp werd voor het grootste deel verleend door plaatselijke reddingswerkers en plaatselijk medisch personeel.
De luchthaven van Jogjakarta is ondertussen weer open.
AZG-activiteiten
De AZG-teams bestaan momenteel uit 35 personen: chirurgen, artsen, verpleegkundigen, psychologen, logistiek medewerkers en experts in water, hygiëne en sanering.
Na een eerste evaluatie in het algemeen ziekenhuis van Jogjakarta afgelopen zondag besliste het eerste team om naar de zwaar getroffen gebieden te trekken rond Bantul, het epicentrum van de aardbeving. De regio Bantul bestaat uit 17 subdistricten, waarvan er zeven zware schade hebben opgelopen. In dit gebied kwamen ongeveer 2.000 mensen om en raakten er 1.400 zwaar en 1.600 licht gewond.
In de regio Bantul zijn minstens tien kampen opgericht, maar de meeste daklozen - voor het grootste deel arme boeren en arbeiders - weigerden hun schaarse overgebleven bezittingen achter te laten.
Onze teams gaan momenteel na in welke gebieden de nood aan gewondenzorg het hoogst is. Afgelopen maandag bezocht een team de zeven zwaarst getroffen districten in de regio Bantul. De plaatselijke gezondheidsstructuren hebben medisch materiaal, medisch personeel en tenten nodig om de patiënten in onder te brengen. De ziekenhuizen en het Indonesische Rode Kruis hebben geneesmiddelen en medisch materiaal gekregen.
Morgen gaan er drie mobiele gezondheidsposten van start in de regio Bantul.
Gisteren kwamen een volledig chirurgisch team en extra medisch personeel en logistiek medewerkers aan in Jogjakarta.
Twee psychologen arriveerden eveneens gisteren in het gebied, en starten vandaag met een behoefte-evaluatie in de streek van Klaten. Een ander team bestaande uit drie psychologen is standby.
Vrachtvliegtuigen Vannacht vertrekt er een vol chartervliegtuig vanuit Bordeaux met ongeveer 35 ton medische benodigdheden, een veldhospitaal, generatoren, tenten en niet-voedingsproducten voor zowat 2.000 gezinnen. En woensdagavond stijgt er in Oostende nog eens een vrachtvliegtuig op met 28 ton medisch en logistiek materiaal aan boord.