Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams evalueren noden in aardbevingsgebied


Twee dagen na de krachtige aardbeving in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China, bereikt het dodental de 15.000 en zitten duizenden anderen nog steeds vast onder het puin van ingestorte gebouwen, zo melden de provinciale autoriteiten.

Twee AZG-teams kwamen vandaag aan in Sichuan. Zij begonnen onmiddellijk met een evaluatie van de noden in de districten An Xian en Beichuan, op ongeveer 110 km en 130 km ten noorden van de provinciehoofdstad Chengdu.
Resultaten van deze eerste evaluatie wijzen op een dringende nood aan onderdak, drinkbaar water en medisch materiaal. De meeste apotheken in het gebied werden verwoest door de aardbeving en de mensen hebben een duidelijk tekort aan geneesmiddelen. In het Beichuan district alleen zouden meer dan 5.000 mensen zijn omgekomen, 10.000 andere zijn nog steeds vermist.
Een ander AZG-team bezocht de getroffen streek Pengzhou, zo’n 40 km ten noorden van Chengdu. Er bevonden zich honderden gewonden in twee dorpen in het nabijgelegen Longmen-gebergte. Zij werden overgebracht naar de lokale gezondheidsstructuren. De meest dringende noden in Pengzhou zijn onderdak, geneesmiddelen en medisch materiaal.
AZG onderzoekt ook de beschikbaarheid van hulpgoederen zoals dekens, jerrycans, plastic zeilen, en chloor om water te desinfecteren.
AZG zet haar evaluaties voort en zal haar teams op het terrein versterken om snel aan de noden te kunnen beantwoorden.
AZG werkt sinds 1988 in China. Op het moment van de aardbeving, waren AZG-medewerkers aan het werk in Nanning, in de Autonome Guangxi Zhuang Regio, waar de organisatie sinds 2003 een HIV/aidsprogramma beheert. Begin 2008 droeg AZG een ander HIV/aidsprogramma in Xiangfan, Hubei Provincie, over aan de Chinese autoriteiten.