Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams bieden noodhulp aan aardbevingsslachtoffers


De snelle en intensieve hulpactie van de Chinese regering na de ramp, wordt nog versterkt met een enorme toevloed aan materiële en financiële steun van burgers en lokale gemeenschappen in heel China, en aanbiedingen van extra hulp vanuit het buitenland. AZG-teams werken samen met het Chinese Rode Kruis en andere gezondheidsautoriteiten om bijkomende noden te evalueren. Het getroffen gebied is dichtbevolkt en heeft de grootte van Frankrijk.

AZG-teams bleven ook het afgelopen weekend de noden evalueren. Nu de wegen vrijgemaakt worden, is het stilaan mogelijk om het epicentrum van de aardbeving te bereiken. Basisbenodigdheden zoals voedsel, water en onderdak zijn voldoende aanwezig, maar er is nood aan gespecialiseerde medische opvang en materiaal. De ziekenhuizen in de regio zijn immers zwaar beschadigd. AZG verleende logistieke steun aan het Rode Kruis van Chengdu en schonk 1750 familietenten. Deze week komen er nog zo’n 2000 bij.

Een AZG-team, met een orthopedisch chirurg en een arts, ondersteunt een medisch centrum in Guanghan, in de zwaar getroffen prefectuur Devang. Het ziekenhuis behandelt zwaargewonden uit de steden Shifeng, Mianzhu en Beichuan. AZG schonk ook geneesmiddelen en medisch materiaal aan dit ziekenhuis.

AZG bezocht ook verschillende plaatsen in Guanghan, waar daklozen zich tijdelijk hebben gevestigd. Basisbenodigdheden werden voorzien door de overheid en de lokale bevolking.

Ondersteuning van ziekenhuizen

AZG ging ook kijken in twee ziekenhuizen in Hanwang, Mianzhu, ongeveer 60 kilometer ten oosten van het epicentrum, en leverde medisch materiaal en tenten. Beide ziekenhuizen leden ernstige structurele schade op en alle medische activiteiten worden nu uitgevoerd in tenten, in de buurt van het ziekenhuis.
Het ziekenhuispersoneel, het merendeel zelf rechtstreeks getroffen door de aardbeving, is uitgeput. Tijdens het weekend schonk AZG 20 grote tenten voor patiënten en klinieken, en onderzoekt het de mogelijkheid om meer steun aan deze ziekenhuizen te bieden.

Het crush syndroom

Een team van twee nefrologen van de Universiteit van Gent en een uit Hong Kong, gespecialiseerd in het “crush syndroom”, werken samen met AZG in de drie grootste ziekenhuizen met orthopedische en traumatologische capaciteiten in de provinciale hoofdstad Chengdu, waar de meeste slachtoffers naartoe zijn gebracht. Zij deelden ook hun ervaring op het vlak van diagnose en behandeling van de aandoening in een ziekenhuis in Guanghan.
Het “crush syndroom” is een aandoening waarbij spierweefsel, dat beschadigd wordt door een ernstige interne verwonding, grote hoeveelheden toxine in de bloedsomloop brengt, wat leidt tot nierfalen. Als het “crush syndroom” niet behandeld wordt, kan het fataal zijn.

Een AZG-psycholoog met ervaring in mentale gezondheidszorg na traumatiserende gebeurtenissen, stelt zijn ervaring ter beschikking in het Huaxi-ziekenhuis in Chengdu, een van de belangrijkste opleidings- en referentieziekenhuizen voor mentale gezondheid in de regio. Momenteel mobiliseert het Huaxi-ziekenhuis honderden studenten en geeft  hen een opleiding om de overlevenden van de aardbeving mentaal bij te staan.

Deze week gaan de AZG-teams door met evaluaties van de noden in de getroffen regio en helpen waar nodig. Op dit moment zijn 23 AZG-medewerkers aanwezig in het aardbevingsgebied.

AZG werkt sinds 1988 in China. Op het moment van de aardbeving, waren AZG-medewerkers actief in Nanning, in de Autonome Guangxi Zhuang Regio, waar de organisatie sinds 2003 een HIV/aidsprogramma beheert. Begin 2008 droeg AZG een ander HIV/aidsprogramma in Xiangfan, in de provincie Hubei, over aan de Chinese autoriteiten.