Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-team aangevallen


Zaterdagnacht brak een groep gewapende mannen binnen in de AZG-compound in Koukou, een stad op 180 km ten zuiden van Abeche in Oost-Tsjaad. De gewapende mannen gebruikten hun wapens om het AZG-team te bedreigen en te slaan. Er werd ook in de lucht geschoten. De overvallers stalen geld uit de kluis, telecommunicatiemateriaal en de wagen van AZG, waarmee ze konden ontkomen. De gewelddadige overval volgt op een andere aanval zes dagen eerder, toen gewapende mannen binnendrongen in het AZG-kantoor in Koukou en twee AZG-bewakers in elkaar sloegen in een poging om de kluis te stelen.

Na deze laatste gewelddadige aanval heeft AZG besloten om haar activiteiten tijdelijk op te schorten in Koukou. AZG werkt er sinds april 2007 en biedt er hulp aan 30.000 ontheemden. 3 AZG-vrijwilligers en 15 leden van het Tsjadische team hebben Koukou verlaten. 4 vrijwilligers blijven ter plaatse om de gehospitaliseerde patiënten over te brengen, en voor de voedseldistributie aan ondervoede kinderen die ambulant worden gevolgd. Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen, zal een nieuw team van 4 mensen het huidige team dat Koukou verliet misschien vervangen. Ook het AZG-team in Dogdore werd gereduceerd van 25 naar 10 mensen.

In Oost-Tsjaad woedt sinds eind 2005 een gewapende strijd. De regio is uiterst onveilig. De instabiliteit rond Koukou wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder criminaliteit, de aanwezigheid van gewapende rebellengroepen en de gewapende regeringstroepen.

Bovendien is de voorbije dagen het geweld opnieuw opgelaaid tussen rebellengroepen en regeringstroepen in het oosten van Abeche, meerbepaald rond Hadjer Hadid.