Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt vier cargo vliegtuigen met hulpgoederen naar Bunia


Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft vandaag aangekondigd dat het vier cargotoestellen met hulpgoederen naar Bunia stuurt, de hoofdstad van het woelige Ituri-district in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). In totaal brengen de vliegtuigen 50 ton hulpgoederen naar Bunia, inclusief noodvoedsel (energierijke beschuiten, therapeutische poedermelk en olierijke noten), plastic sheeting om onderdak te verschaffen, en materiaal om een therapeutisch voedingscentrum op te richten, dat tot 500 ernstig ondervoede kinderen kan verzorgen.

AZG heeft aan één van de invalswegen een medische controlepost opgesteld voor gezinnen die terugkeren naar Bunia. Er wordt eerste hulp verschaft en mensen die dringende verzorging nodig hebben, worden er doorverwezen naar het AZG-ziekenhuis. Volgens AZG-medewerkers bij de controlepost, zijn de terugkeerders uitgeput, zijn velen ziek en gewond en lijden ettelijke kinderen aan ernstige ondervoeding.
Bovenop de gezinnen die naar Bunia terugkeren (en die de gevechten in mei in Bunia ontvlucht waren), komen ook steeds meer families toe uit de omringende dorpen, op zoek naar bescherming en hulp. Ze ontvluchten sporadische gevechten en voortdurende onveiligheid. Hun aantal neemt elke dag toe en hun gezondheid en ondervoede gestel vereisen dringende medische bijstand. AZG heeft nog steeds geen toegang tot deze gebieden buiten Bunia.
Sinds midden mei leidt AZG een noodhospitaal in Bunia met zeventig bedden en operatiefaciliteiten. Het AZG-team in Bunia bestaat uit tien internationale en 104 lokale medewerkers, van wie 42 medische professionals.