Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt teams naar door aardbeving getroffen gebieden in Indonesië


Een aardbeving met kracht 7.6 op de schaal van richter schokte de stad Padang, aan de westkust van het Indonesische eiland Sumatra. Volgens de regering vielen er meer dan 450 doden en zitten er nog duizenden gevangen onder het puin.

De steden Padang en Pariaman zouden het zwaarst getroffen zijn. De Indonesische regering heeft voedsel en medische hulp gestuurd.
Artsen Zonder Grenzen had projecten in Indonesië tot begin 2009. Meteen na de aardbeving nam Artsen Zonder Grenzen contact op met voormalig Indonesisch personeel om een beter zicht te krijgen op de noden, en om een verkenningsteam naar de getroffen gebieden te kunnen sturen.
Daarnaast stuurt Artsen Zonder Grenzen vandaag een noodteam van zeven mensen met medisch materiaal van Brussel en Parijs naar Indonesië. Het team bestaat uit een coördinator, een verpleegkundige, een chirurg, een anestheist en een psycholoog.
Twee nefrologen van de organisatie Renal Disaster Relief Task Force vertrekken samen met het team. Zij zullen dialyses uitvoeren om slachtoffers van het ‘crush-syndroom’ te behandelen. Het spierweefsel van mensen met het crush-syndroom wordt aangetast, waardoor grote hoeveelheden toxines stoffen in het bloed terechtkomen, wat kan leiden tot nierfalen. Crush-syndroom kan dodelijk zijn als het niet behandeld wordt.
Artsen Zonder Grenzen bereidt zich voor om de komende uur meer mensen en hulpgoederen te sturen.