Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt specialisten en materiaal naar Ebola-uitbraak


Op 14 september arriveerde een team van medische en logistieke medewerkers met medisch en logistiek materiaal in het Ebola-gebied in de DRC. Ze zullen er het aanwezige team versterken. Er werden al 18 ton hulpgoederen via de weg vanuit Kananga, de hoofdstad van de provincie West-Kasai, gestuurd.

Een team van zeven AZG-medewerkers landde vandaag op het middaguur op de landingsbaan van Luebo, 15 kilometer van Kampungu (Democratische Republiek Congo), waar zeven collega’s al sinds 2 september aan de slag zijn. Het nieuwe team bestaat uit een epidemioloog, een arts, een verpleegkundige, een logistiek medewerker, een expert in water en sanering, een psycholoog en een bestuurder.

De AZG-epidemioloog zal, samen met vertegenwoordigers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de situatie evalueren in het hele gebied waar verdachte gevallen zijn gemeld. Het is de bedoeling zo snel mogelijk een duidelijker beeld te krijgen van de epidemie-uitbraak, meer te weten te komen over gevalsdefinitie, na te gaan waar er precies gevallen zijn uitgebroken en de mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met patiënten.

AZG-experts zullen erop toezien dat overleden patiënten begraven worden op een manier die besmetting voorkomt, met gebruik van specifieke materialen zoals lijkzakken en sprays. Een belangrijk deel van het werk van AZG zal erin bestaan de bevolking op de hoogte te houden van de ziekte, de epidemie en manieren om verspreiding zoveel mogelijk te beperken.

Sinds de komst van het eerste AZG-team in Kampungu zijn er in het gezondheidscentrum van Kampungu al 25 ernstige gevallen opgenomen die vermoedelijk aan Ebola (hemorragische koorts) lijden. Acht patiënten zijn ondertussen al overleden. "Vijf patiënten liggen momenteel op de isolatieafdeling", aldus Rosa Crestani, coördinator van het AZG-noodteam in Kampungu. "Drie ervan zijn er bijzonder erg aan toe, twee hebben een matige vorm van de ziekte."

De patiënten worden zo veel mogelijk opgevolgd en verzorgd door het AZG-team, in de door AZG opgerichte isolatiestructuur. "Ons isolatiecentrum bestaat ruwweg uit drie delen", vervolgt Crestani. "Het eerste is volledig geïsoleerd en is bestemd voor de patiënten. Het tweede is de plaats waar het personeel de volledige beschermingsuitrusting aandoet en zich na contact met de patiënten uitkleedt. Het derde is een tussentijdse ontsmettingsruimte. De komende dagen zullen we samen met het ministerie van Volksgezondheid en de WHO beslissen of we isolatiestructuren zullen oprichten op andere plaatsen in het gezondheidsdistrict."

AZG heeft al 18 ton logistiek materiaal, materiaal voor water en sanitatie, en medische hulpgoederen gestuurd naar de provincie West-Kasai. Het transport van het vliegtuig naar het epidemiegebied is een zware logistieke uitdaging, gezien de uiterst slechte staat van de wegen. Het pas begonnen regenseizoen maakt het nog erger. Het duurt maar liefst drie dagen om van de provinciehoofdstad Kananga naar de epidemiezone (250 kilometer) te reizen.

AZG verricht eveneens externe consultaties in Kampungu. Op 13 september werden twee verdachte gevallen van de poliklinische afdeling doorverwezen naar de isolatieafdeling.