Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt meer hulpvoorraden


Deze week stuurt Artsen Zonder Grenzen (AZG) drie chartervliegtuigen vanuit Europa naar haar missies in en rond Afghanistan. In totaal verscheept de organisatie 115 ton hulpmateriaal om de bestaande programma's te onderhouden en te versterken en om ten volle voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe noodtoestand.

Een vliegtuig met 37,5 ton zal vandaag aankomen in Osh, Kirgistan. De vracht omvat onder meer 10 ton medisch materiaal voor de bestaande AZG-projecten in Faizabad en Eshkashim, gebieden in Afghanistan die in handen zijn van de Noordelijke Alliantie. Ook voert het vliegtuig 8,5 ton verrijkt voedsel, medische kits, materiaal voor waterbevoorrading en vijf mobiele klinieken aan.
Een andere charter zal vandaag landen in Ashkabat, Turkmenistan met aan boord 40 ton geneesmiddelen, medische kits, water- en sanitatiematerieel, tenten en wagens. Later deze week zal nog een andere cargo richting Ashkabat vliegen met 38 ton noodmateriaal, vooral chirurgische en medische kits en water- en sanitatievoorwerpen.
Al deze voorraden maken het de AZG-teams mogelijk om onmiddellijk bijstand te verlenen aan het Afghaanse volk, zowel in eigen land als - mochten ze massaal naar de buurlanden vluchten - in vluchtelingenkampen. Verder dienen de voorraden om de projecten in Afghanistan te versterken na de evacuatie van de internationale staf sinds de aanvallen op de Verenigde Staten.
AZG heeft teams in Pakistan, Iran, Tajikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Afghanistan zelf. De organisatie geeft ondersteuning aan de huidige vluchtelingenpopulatie in kampen nabij Peshawar, Pakistan, en Mashad, Iran.
Door de naderende winter vreest AZG dat de mogelijkheden om hulp te leveren aan het Afghaanse volk met de dag wegebben. Nog voordat de internationale staf de projecten moest achterlaten, was de humanitaire situatie heel kwetsbaar door de oorlog, voedseltekorten, ziekten en het gebrek aan basisgezondheidszorg die dagelijks hun tol eisten.