Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt medisch team naar Christmas Island en biedt medische hulp voor vluchtelingen van de Tampa


Artsen Zonder Grenzen stuurt een medisch team naar Christmas Island (Australië) om onafhankelijke humanitaire bijstand te verlenen aan de vluchtelingen die er zondag zijn gestrand.

AZG heeft medische hulp aangeboden voor de meer dan 400 vluchtelingen aan boord van het Noorse schip Tampa, totdat die toegang hebben tot behoorlijke gezondheidszorg op het vasteland.
AZG vraagt de Australische overheid met aandrang de vluchtelingen op het schip - het merendeel Afghanen - onmiddellijk toegang te verlenen tot Christmas Island op humanitaire gronden. Het bieden van medische verzorging en bijstand zou de hoofdprioriteit moeten zijn.
Het AZG-team, onder wie een arts, verpleegster en logistieker, heeft ervaring opgedaan met het werken in Afghanistan en is dus vertrouwd met de levensomstandigheden van de Afghaanse burgers.
AZG werkt rechtstreeks met vluchtelingen en ontheemden in Afghanistan en de regio. De organisatie heeft zo duidelijk kunnen vaststellen dat de meerderheid van de Afghanen op de vlucht is voor oorlog en vervolging. Na twee decennia van oorlog, heeft de Afghaanse bevolking daarenboven te kampen met het vierde jaar van droogte en opeenvolgende mislukte oogsten. De lokale bevolking heeft de voorbije jaren haar reserves zwaar aangesproken maar die zijn nu stilaan volledig uitgeput. De laatste maanden hebben de AZG-teams in Afghanistan het hoofd moeten bieden aan scheurbuik en een aanhoudende cholera-epidemie.
De organisatie werkt sinds 1980 in Afghanistan, aan alle kanten van de frontlinies. Ze concentreert zich vooral op de toegang tot basisgezondheidszorg voor de Afghaanse bevolking en voor vrouwen en ontheemden in het bijzonder.