Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt extra personeel voor hulp aan slachtoffers van aardbeving


Morgen arriveren in Algerije twee extra AZG-hulpverleners ter versterking van de interventie voor de slachtoffers van de aardbeving. Zij vervoegen een 4-koppig team dat tijdens het weekend aan het werk ging.

"De aardbeving heeft talloze gebouwen doen instorten en de infrastructuur zwaar getroffen", aldus Serge Beel, AZG-urgentiecoördinator in Algerije. "De hulp aan de bevolking kwam gelukkig snel op gang. We kunnen ons nu een beter idee vormen van de meest dringende behoeften en stemmen onze hulp daarop af."
Tijdens een coördinatievergadering gisteren vroeg het Algerijnse Ministerie van Volksgezondheid aan AZG om de behoefte aan veilig drinkwater bij de getroffen bevolking te evalueren en zich toe te leggen op sanitatie. Deze interventie zal in de eerste plaats gericht zijn op Boumerdès en een aantal kleine dorpen ten oosten van Algiers, vlakbij het epicentrum van de aardbeving. In antwoord op dit verzoek stuurt AZG een specialist in waterbevoorrading en sanitatie.
De andere specialist van AZG is een psycholoog met ervaring in het opzetten van systemen voor de behandeling van mentale traumata na natuurrampen. Hij zal onderzoeken of er nood is aan een programma voor het posttraumatisch stress syndroom (PTSD).
Tijdens het weekend bezocht een team van nierspecialisten verscheidene ziekenhuizen. Zij evalueerden de behoefte aan dialyseapparatuur. Het risico op nierdysfunctie is na aardbevingen vaak hoog omdat verpletterd spierweefsel een giftige substantie kan afscheiden. Maar in Algerije blijkt de behoefte aan deze gespecialiseerde hulp momenteel beperkt te zijn. Vandaar dat AZG besliste om de nierspecialisten terug naar België te brengen.
"Dit soort flexibiliteit behoort tot een doeltreffende urgentierespons", zo besluit Serge Beel. "We steunden op onze ervaring bij recente aardbevingen elders, zoals in Turkije en Afghanistan, om ons voor te bereiden op mogelijke acties. Eenmaal ter plaatse passen we onze bijstand aan de reële behoeften aan. Gezien de huidige situatie en de reeds beschikbare bijstand, concentreren wij ons op de nood aan water en sanitatie, alsook op de behandeling van mogelijke PTSD."