Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt chirurgisch team en medische voorraden naar Haïti om gewonden te verzorgen


AZG stuurt vandaag 16 ton medisch materiaal naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. De voorraden bestaan uit chirurgische benodigdheden en verbandmateriaal voor de programma’s van AZG in het Saint-Nicolas hospitaal in Saint-Marc en het Saint-François de Salle hospitaal in Port-au-Prince. Deze noodinterventie wil de toegang tot medische behandeling verzekeren voor mensen die gewond raakten tijdens de massabetogingen en andere gewelddadige incidenten die sinds december 2003 bijna dagelijks voorkomen.

AZG maakt zich vooral zorgen om het feit dat een deel van de gewonden door financiële of politieke redenen slechts een zeer gebrekkige toegang heeft tot medische zorg. Vele gekwetsten zijn zeer arm en kunnen slechts rekenen op wat eerstehulpverlening. In vele gevallen wordt hun de toegang tot de hospitalen ontzegd omdat ze geen medische verzorging kunnen betalen. Een andere hindernis vormt de politisering van de medische zorg: vele gezondheidsstructuren in het land worden gezien als regerings- of rebellengezind, waardoor de neutraliteit en veiligheid van de medische structuren niet gegarandeerd kan worden. AZG probeert in te schatten hoe deze politieke labeling de toegang tot behandeling voor de gewonden van de verschillende facties beïnvloedt, en zal haar activiteiten aanpassen aan deze bevindingen.
“We willen een vrije toegang tot behandeling garanderen voor alle gewonden, los van hun politieke achtergrond of financiële draagkracht”, zegt Philippe Hamel, AZG- landverantwoordelijke in Haïti. "We doen dit door geneesmiddelen, medisch materiaal en extra medische stafmedewerkers op een onpartijdige basis door te sturen naar de verschillende hospitalen naargelang de behoeften.”
De voorraden die AZG naar Haïti overvliegt, zullen vooral gebruikt worden in chirurgische programma’s in Saint-Marc en in Port-au-Prince. De vracht bestaat o.a. uit heelkundige kits om 300 gewonden te verzorgen, 5 eerstehulppakketten, voldoende materiaal voor 100 anesthetische ingrepen, een verbandkit om 120 patiënten met brandwonden te verzorgen en noodhulpmateriaal voor 10.000 personen. De cargo vertrekt dit weekend vanuit Brussel en zal later dit weekend in Port-au-Prince toekomen.
“Onze teams concentreren zich op heelkundige hulp. Onze mensen werken momenteel in het Saint-Nicolas hospitaal in Saint-Marc en hebben tot dusver 14 gewonden verzorgd. De voorbije dagen werden medisch en chirurgisch materiaal en ook geneesmiddelen geschonken. De stocks die vanuit Brussel vertrekken zullen deze schenking verder aanvullen. De teams werken in ploegverband zodat we de klok rond gewonden kunnen verzorgen,” besluit Philippe Hamel.
Het team van AZG dat actief was in Petite Rivière werd naar de hoofdstad geëvacueerd en kon voorlopig nog niet terugkeren uit veiligheidsoverwegingen, gezien het noorden van het land steeds meer geïsoleerd raakt. AZG zal echter haar activiteiten opvoeren in het Saint-François de Salle hospitaal in Port-au-Prince. Tijdens het weekend zullen twee extra medewerkers - een chirurg en een verpleegster - het bestaande team ter plaatse versterken. Momenteel werken er 12 internationale en 84 nationale medewerkers in de programma’s van AZG in Haïti.