Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG stuurt charter met noodhulp naar Peru


Artsen Zonder Grenzen (AZG) stuurt morgen een charter met noodhulp naar de getroffen bevolking van Peru. De lading omvat ondermeer twee terreinwagens, basiskits met geneesmiddelen, een ziekenhuiskit, tenten, dekens en schuilmateriaal. Er zou ook een team meegaan, bestaande uit twee logistiekers en een verpleegster.

Vooral het zuiden van Peru - de streek van Arequipa - is het voorbije weekend getroffen door een zware aardbeving. AZG stuurde meteen een verkenningsteam uit. Vooral Arequipa, Tacna, Maquegua en Ayacucho bleken zwaar getroffen. Tot nu toe zijn er officieel 102 doden, 1.126 gewonden en 20.000 tot 22.000 mensen raakten hun huis kwijt. Er is nog steeds weinig kijk op de toestand in meer afgelegen gebieden, zodat de uiteindelijke cijfers hoger kunnen liggen.
Op de meeste plaatsen zijn de wegen zwaar beschadigd en zelfs versperd door landverschuivingen. Ook zijn tal van ziekenhuizen vernield. Daarom stuurt AZG terreinwagens ter plaatse en zal ze noodhospitalen opzetten. In het bergachtige gebied zijn warme kledij en schuilmateriaal (tenten, dekens...) onmisbaar voor honderden families die plots dakloos zijn geworden bij het begin van de winter. AZG is actief in Peru sinds 1990 en werkt vooral rond aids-preventie en gezinsplanning.