Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG start met basisgezondheidszorg in zuidoosten van Ethiopië


Op 22 juni startte AZG een nieuw project ter ondersteuning van een kliniek voor basisgezondheidszorg in de “Somali-regio” in het zuidoosten van Ethiopië. De in Cherati gevestigde kliniek zal bijstand bieden in een gebied waar de gezondheidsvoorzieningen immens te kort schieten of zelfs helemaal afwezig zijn, en waar de toegang tot gezondheidszorg een van de laagste niveaus in Ethiopië behaalt.

“In het grootste deel van de Somali-regio zijn nauwelijks gezondheidsvoorzieningen te vinden”, verklaart AZG-landverantwoordelijke Isabelle Aubry. “Het is een afgelegen en geïsoleerde streek, waar de bevolking, die voornamelijk uit herders bestaat, enorm te lijden had onder de droogte van de afgelopen jaren. Dit had de grootste zichtbare impact op kinderen jonger dan 5 jaar, die massaal het leven lieten. De kindersterfte is er extreem hoog. Bijna 1 op de 10 baby’s overleeft de geboorte niet.”
Het project, dat ongeveer 75.000 mensen probeert te bereiken, zal instaan voor de volgende zorg: consulten voor volwassenen en voor kinderen jonger dan 5, pre- en postnatale consulten, wondverzorging, bevallingen, inentingen en uitdeling van medicijnen. Omdat slechts weinig mensen in deze streek gevaccineerd zijn, is het risico op het uitbreken van epidemieën groot. Daarom zal de kliniek ook instaan voor het toezicht tijdens noodsituaties.
“Momenteel bestaat het team buitenlandse medewerkers uit een vroedvrouw en een logistiek medewerker. Maar via samenwerking met het plaatselijke ministerie van volksgezondheid hopen we het team snel uit te breiden. Dit is zeker een stap vooruit, maar het huidige project zal niet volstaan om de immense noden in dit verwaarloosde gebied te lenigen. In de huidige situatie is het dichtstbijzijnde hoofdziekenhuis in Gode niet alleen onvoldoende uitgerust, het ligt ook op 6 uur rijden van hier”, getuigt Audry.
AZG kent een lange geschiedenis in deze streek. Het eerste project werd in 1992 gelanceerd. Het nieuwe project voor basisgezondheidszorg loopt samen met een project voor water- en sanitaire voorzieningen, dat sinds augustus 2001 in en rond Cherati actief is. Aan dit project nemen 77 lokale en 3 buitenlandse medewerkers deel. Gemiddeld worden er 1 bron en 8 tot 10 latrines per maand gebouwd, en wordt er onophoudelijk promotie gevoerd omtrent hygiëne.