Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG start interventie in Cité Soleil, één van de armste sloppenwijken van Haïti


Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een interventie gestart in Cité Soleil, één van de grootste sloppenwijken van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, waar zo'n 250.000 mensen in een precaire situatie van armoede, geweld en sociale instabiliteit leven.

Eind juli ontdekte een AZG-team tijdens een bezoek dat in de hele wijk maar twee gezondheidscentra functioneerden, die bovendien niet meer dan 20 consultaties per dag verzorgden. De meerderheid van de bevolking in Cité Soleil was dus van gezondheidzorg uitgesloten. Niet alleen omdat er geen goed werkende faciliteiten zijn, maar ook omdat ze, indien ze buiten Cité Soleil medische verzorging zouden zoeken, ze de prijzen niet zouden kunnen betalen die in het Haïtiaanse gezondheidsstelsel worden gehanteerd. De meeste mensen die in sloppenwijken als Cité Soleil wonen, moeten rondkomen met minder dan 1 dollar per dag, in een land waar een levensreddende keizersnede al meer dan 300 dollar kan kosten.
AZG besloot om samen met het personeel van de Haïtiaanse Nationale Gezondheidsdienst het Chapi- gezondheidscentrum te ondersteunen. Toen het medische personeel van AZG op 1 augustus toekwam voor de eerste dag van consultaties, stonden al ruim 120 mensen in een lange rij te wachten op een gratis medische behandeling.
"Wij besloten in Cité Soleil te beginnen werken omdat het onaanvaardbaar is dat een bevolking van 250.000 mensen, net zoveel als in een gemiddelde Europese stad, het als gevolg van sociaal, politiek en bendegeweld zonder enige behoorlijke gezondheidzorg moet stellen", zegt Loris De Filippi, AZG-landverantwoordelijke in Haïti. "Sinds de start van onze interventie hebben we al meer dan 2.900 patiënten gezien en het aantal dagelijkse operaties neemt nog altijd toe. Momenteel verstrekken wij in het Chapi-gezondheidscentrum basisgezondheidszorg, pediatrische consultaties en moeder- en kindverzorging".
Na drie weken in Cité Soleil besloot AZG ook het enige ziekenhuis in de sloppenwijk opnieuw te laten draaien. Het stond al meer dan een jaar leeg.
"Toen wij in het Choscal-ziekenhuis aankwamen, was alles nog precies zoals op die dag in augustus 2004 dat het werk wegens de onveiligheid moesten worden opgeschort en het ziekenhuis werd achtergelaten", gaat Loris De Filippi verder. "Het ziekenhuis werd op 23 augustus heropend en een paar uur later kregen we onze eerste patiënt binnen: een zwangere vrouw die een keizersnede nodig had".
AZG verleent in het Choscal-ziekenhuis gezondheidszorg en chirurgie, de klok rond. Tegenwoordig kunnen zo'n 40 patiënten worden gehospitaliseerd, en ons streefdoel is nu om alle ziekenhuisafdelingen, inclusief de pediatrische afdeling, binnen enkele weken opnieuw te laten functioneren. Tijdens de eerste negen dagen verrichtten we gemiddeld 80 consultaties per dag, 17 chirurgische interventies (inclusief 8 keizersneden en 2 gewonden door kogelwonden) en 54 bevallingen. Zo'n 20 patiënten per dag waren spoedgevallen.
AZG is sinds 1991 actief in Haïti, waar zij verscheidene gemeenten in het departement Artibonite bijstaat, met de nadruk op basisgezondheidszorg, chirurgie, moederzorg en reproductieve gezondheidszorg. Vorig jaar in september begon AZG, na de ravage die de tropische storm "Jeanne" op het eiland had aangericht, een noodinterventie in de stad Gonaives.

In december 2004 opende AZG een traumacentrum met 56 bedden in het ziekenhuis Saint-Joseph in Port-au-Prince. Het centrum verleent gratis medische en chirurgische noodzorg aan het toenemende aantal mensen dat gewond raakt door het straatgeweld en dat voordien weinig of geen toegang had tot zorg. Sinds de opening van het centrum hebben de AZG-teams al meer dan 4.500 patiënten behandeld - 1.550 voor verwondingen door geweld, waaronder 1.132 kogelwonden. De helft van de slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en bejaarden. AZG biedt ook postoperatieve fysiotherapie aan in een nabijgelegen revalidatiecentrum.
Sinds april 2005 verleent AZG bovendien basisgezondheidszorg in de wijk Decayette in Port-au-Prince, met speciale aandacht voor vrouwen en kinderen. Het AZG-team verricht zo'n 120 consultaties per dag.