Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG sluit medisch project in Kismayo


Na de moord op drie van haar medewerkers op 28 januari 2008, sluit Artsen Zonder Grenzen haar project in de Zuid-Somalische stad Kismayo. AZG blijft echter vastbesloten medische zorg te bieden aan de Somalische bevolking. Op de andere projectlocaties in Somalië gaat het werk verder.

Dit is een erg moeilijke beslissing”, zegt Arjan Hehenkamp, Operationeel Directeur bij AZG. “Er is een enorme behoefte aan onafhankelijke hulp in Kismayo, maar we kunnen niet blijven werken op een plaats waar onze medewerkers doelgericht en op brute wijze zijn vermoord.” AZG veroordeelt aanvallen op humanitaire hulpverleners en de gevolgen daarvan voor de kwetsbare bevolking van Somalië.

Somalië maakt op dit moment een ongekende crisis door. Het geweld neemt toe, grote aantallen mensen raken ontheemd en er is een grote behoefte aan acute medische zorg die lang niet overal beschikbaar is. Honderdduizenden Somali’s overleven ternauwernood en hebben snel hulp nodig. Zij zijn de indirecte slachtoffers van elke aanval op humanitaire hulpverleners.

Veiligheid is een prioriteit

Meteen na de aanval trok AZG haar internationale medewerkers in Somalië terug. Hoewel de organisatie zeer toegewijd hulp biedt aan het Somalische volk, is haar eerste prioriteit de veiligheid van haar medewerkers en de medische faciliteiten. In de afgelopen weken is de veiligheidssituatie op de projectlocaties nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens stuurde AZG internationale medewerkers naar een aantal locaties.
AZG startte in september 2007 met een chirurgisch programma in Kismayo, voor noodchirurgie en verloskundige zorg. Tot de sluiting van het project verrichtte onze medische staf 400 operaties en 1200 spoedbehandelingen.
AZG werkt al 17 jaar onafgebroken in Somalië en biedt op dit moment medische zorg in tien regio’s in het land. In 2007 opende Artsen Zonder Grenzen verschillende nieuwe projecten vanwege de enorme medische en humanitaire noden als gevolg van het aanhoudende conflict. Medische teams verrichtten meer dan 2.500 operaties en 520.000 consultaties, en hospitaliseerden zo’n 23.000 patiënten.