Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG roept alle gewapende groepen in Port-au-Prince op tot kalmte


Nu er steeds meer gewelddadige aanvallen zijn in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, heeft de internationale medische humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) alle gewapende groepen in de stad vandaag opgeroepen om de veiligheid van de burgers niet in het gedrang te brengen en de gewonden onmiddellijk toegang te geven tot medische noodhulp.

Sinds AZG in december 2004 een traumacentrum opende in Port-au-Prince, hebben medische en chirurgische teams al meer dan 3.100 patiënten behandeld. Daarbij raakten 1.112 - meer dan één derde - gewond door het geweld, waaronder 861 kogelwonden, 126 machete- of meswonden, 67 afranselingen en 40 verkrachtingen. De helft van de slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en bejaarden.
"Het is schokkend dat de voorbije maanden vooral burgers het slachtoffer zijn van het toenemende geweld in Port-au-Prince", aldus Ali Besnaci, AZG-landverantwoordelijke op Haïti. "Bij de patiënten zijn er zelfs kinderen van vier en vrouwen van in de zeventig met schotwonden. Onlangs kregen we ongeveer dertig zulke slachtoffers binnen in één dag tijd. Veel gewonden durven zich echter niet te laten behandelen of krijgen de kans niet. Sommige patiënten komen hier pas verschillende dagen nadat ze beschoten zijn. Dat is gewoon onaanvaardbaar."
Alle gewapende groepen die actief zijn in de sloppenwijken aan de kust van Port-Au-Prince, de zogenaamde "quartiers populaires", hebben mensen neergeschoten en gedood, zowel gewild als ongewild. Sommigen raakten gewond tijdens operaties van de Haïtiaanse Nationale Politie (HNP) en de Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties op Haïti (MINUSTAH).
"Het aantal slachtoffers met schotwonden is de voorbije weken dramatisch gestegen", verklaarde Besnaci. "En steeds meer patiënten vertonen verschillende zware kogelwonden. In grote delen van Port-au-Prince moeten de burgers vechten om te overleven. Ze zijn bang om hun huis uit te komen, want dat kan fataal zijn. Elke dag vertellen burgers ons dat ze nog nooit zo'n zwaar geweld hebben meegemaakt."
In december 2004 opende AZG een traumacentrum met 56 bedden in het Ziekenhuis Saint-Joseph in Port-au-Prince. Het centrum verleent gratis medische en chirurgische noodzorg aan het toenemende aantal mensen dat gewond raakt door het straatgeweld en dat voordien weinig of geen toegang had tot zorg. AZG biedt ook postoperatieve fysiotherapie aan in een nabijgelegen revalidatiecentrum. De organisatie is sinds 1991 aanwezig op Haïti en bood tot nog toe vooral bijstand in de provincies of na natuurrampen. Vandaag verleent ze ook basisgezondheidszorg en moederzorg in Petite Rivière, in het departement Artibonite, en in Decayette, een wijk in Port-au-Prince.