Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG pleit voor voedzamere voedselhulp


Een bijeenkomst van experts van de WHO kan een grote impact hebben op de toekomstige voedselhulp voor jongeren en kinderen, zo stelt AZG.

Op de bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen specialisten nieuwe aanbevelingen formuleren voor de behandeling van matige ondervoeding. Dit kan een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van voedselhulp en van voedingsprogramma's voor jongeren en kinderen. AZG roept de WHO-experts dan ook op deze gelegenheid aan te grijpen om de standaarden voor voedselhulp en ondervoedingsprogramma's te verhogen.

In gebieden die chronisch gebukt gaan onder ondervoeding – zoals Zuid-Azië, de Sahel en de Hoorn van Afrika – kunnen veel families zich geen voedzaam voedsel veroorloven. Ze moeten overleven op granen die weinig essentiële voedingsstoffen bevatten. Voedselhulp van internationale organisaties en donoren is echter ook voornamelijk gebaseerd op granen. Ze bevat geen dierlijke bronnen zoals melk, die veel voedingsstoffen bevatten die jonge kinderen nodig hebben.

We zouden onze eigen kinderen nooit alleen granen geven, waarom aanvaarden we dan een dubbele standaard in voedselhulp?” vraagt Dr. von Schoen-Angerer zich af, directeur van de AZG-campagne voor Toegang tot Basisgeneesmiddelen. “Het zou tragisch zijn indien deze kans niet gegrepen wordt om de voedingsstandaarden voor voedselhulp en -programma's aan te vullen met dierlijke voedselbronnen.”

Geen enkele andere ziekte leidt tot meer ziekte en sterfte bij kinderen dan ondervoeding. Het is de onderliggende doodsoorzaak van meer dan 3,5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in ontwikkelingslanden. Nochtans zijn de programma's die moeten verhinderen dat kinderen terechtkomen in de meest ernstige fases van ondervoeding de voorbije dertig jaar amper gewijzigd.

Aantal doden door ondervoeding drastisch verlagen

AZG behandelt ondervoede kinderen met minstens een dierlijke voedselbron en momenteel werken we aan een uitbreiding daarvan,” zegt von Schoen-Angerer. “Hopelijk zal een duidelijk advies van deze experts leiden tot een verandering die het aantal nodeloze doden door ondervoeding drastisch zal verlagen.”

De VN formuleerde eerder al duidelijke aanbevelingen voor de behandeling van ernstige acute ondervoeding, maar slechts 5% van de kinderen die een behandeling nodig hebben, krijgt die ook daadwerkelijk. Volgens AZG is het noodzakelijk om jonge kinderen hoogwaardig voedzaam voedsel te geven vooraleer ze levensgevaarlijk ziek worden.

De WHO-bijeenkomst voor “Voedingsrichtlijnen bij matige ondervoeding” vindt plaats in Genève van 30 september tot 3 oktober.

In 2006 en 2007 behandelde AZG meer dan 150.000 kinderen in 22 landen met therapeutische en aanvullende voeding.