Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent nieuwe kliniek in Meulaboh


AZG heeft een nieuw gezondheidscentrum geopend in het district Samatigi in Meulaboh. Meulaboh ligt aan de westkust van Atjeh, en is een van de gebieden die op 26 december het zwaarst door de tsunami werden getroffen.

Deze kliniek werd speciaal door AZG ontworpen om snel te kunnen reageren in noodsituaties. Ze werd in het verleden al ingezet tijdens het conflict in Kosovo. Philippe Dufrasne, een van de ontwerpers die momenteel in Meulaboh verblijft, legt uit: “Dit centrum heeft vier aparte consultatieruimtes en is uitgerust met al het nodige materiaal. Het is een stevig gebouw dat in minder dan 48 uur kan worden neergezet en kan functioneren. Op deze manier kunnen we gebruik maken van alle voordelen van een echt gebouw, in de tijd die nodig is om een tent op te zetten.”

AZG kwam slechts enkele dagen na de tsunami aan in Meulaboh en verrichtte talrijke medische onderzoeken in de regio. Doordat het oorspronkelijke ziekenhuis volledig was vernield, had Samatiga dringend medische bijstand nodig.

“Helaas is ook een groot deel van het gezondheidspersoneel in de ramp omgekomen,” legt Maria-Theresa de Magalesh Vilhena, coördinator voor AZG in Meulaboh, uit. “Maar AZG zal ook voor het nodige personeel zorgen, zowel voor medische als psychologische verzorging, en dit zo lang als het nodig zal zijn. Zelfs op middellange of lange termijn.”

Momenteel biedt AZG in Meulaboh ook medische en psychologische steun in twee andere gezondheidscentra, en brengen de mobiele teams op regelmatige tijdsstippen een bezoek aan zes verschillende locaties. Enkele teams verlenen ook hulp aan het ziekenhuis van Meulaboh, naast hun inspanningen om de hygiënische en sanitaire installaties in het district te verbeteren.
Sinds de tsunami heeft AZG ook materiaal, zoals 3.000 tenten, 6.000 jerrycans, 15.000 stukken zeep, 3.000 plastic zeilen, 6.000 muggennetten en 30 km touw onder de bevolking verdeeld.

De meer dan 250 lokale en internationale medewerkers, hebben sinds 26 december bijstand verleend op medisch en psychologisch vlak en op het vlak van water en sanering. Verder hebben ze noodzakelijke producten uitgedeeld op verschillende locaties, waaronder Banda Atjeh, Sigli, Lamno, Meulaboh, het eiland Simeulue en Lhokseumawe.

“AZG is bezig haar projecten aan te passen na de eerste noodhulpfase. Bijzondere aandacht gaat uit naar de mentale gezondheid,” besluit Vilhena. “Zelfs nu, zes weken na de vloedgolf, blijven de noden in Atjeh aanzienlijk.”