Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent gezondheidscentrum in Gonaives


AZG heeft een gezondheidscentrum geopend in Raboteau, een wijk van het door de tropische storm Jeanne zwaar getroffen Gonaives. Het AZG-team is al begonnen met de eerste consultaties. Het centrum ligt in één van de sloppenwijken in het westen van de stad. “Het centrum bestond al voor de ramp, maar was niet actief”, zegt Silvien Auerbach, landverantwoordelijke van AZG in Haïti. “Dankzij de plaatselijke bevolking, die meehielp om de modder te verwijderen en het gebouw schoon te maken, kan het nu gebruikt worden voor raadplegingen. Onze volgende prioriteit is te zorgen dat de mensen toegang hebben tot degelijke water- en sanitaire voorzieningen.”

De twee (vroegere) operatiekamers zullen gebruikt worden voor algemene raadplegingen, één kamer voor psychologische ondersteuning en één voor bevallingen. Urgentiekits waarmee tot 10.000 mensen kunnen verzorgd worden, werden gisteren naar het centrum overgebracht. Het AZG-team, bestaat uit vier medewerkers: één dokter, één verpleegster en twee logistieke medewerkers.
Inmiddels is het officiële dodental van de storm opgelopen tot vijfhonderd, maar dit aantal blijft toenemen. “Wat de tienduizenden daklozen in Gonaives nu nodig hebben, is toegang tot proper water en voedsel, onderdak en gezondheidszorg. Ze hebben ook praktische zaken nodig, zoals jerrycans en keukenbenodigdheden, zodat ze drinkwater kunnen opslaan en zelf eten kunnen maken. Andere spullen, zoals zeep en kleding zijn eveneens dringend nodig”, aldus Donatella Massai, Haïti-verantwoordelijke voor AZG in Brussel. “Andere humanitaire organisaties zijn ter plekke, en moeten helpen om zo snel mogelijk aan deze noden tegemoet te komen.”
Behalve basisgezondheidszorg, zal AZG ook extra aandacht besteden aan water- en sanitaire voorzieningen, en de risico’s evalueren op door water overgebrachte ziekten en epidemieën zoals malaria. Het AZG-team wordt versterkt met buitenlandse medewerkers: één verpleegster en één specialist in water- en sanitaire voorzieningen komen vanavond toe in Port-au-Prince (lokale tijd). Een tweede dokter en een psychologe zullen op zaterdag in Haïti landen.