Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent dagcentrum voor geestelijke gezondheid in Tchambarak, Armenië


Vandaag breidt Artsen Zonder Grenzen (AZG) haar programma voor geestelijke gezondheidszorg uit in de Armeense provincie Gegharkunik, met de officiële opening van een dagcentrum voor mentale gezondheid in Tchambarak. Het centrum wordt opgestart in partnerschap met de ngo 'Mission Armenia' en in samenwerking met het stadsbestuur van Tchambarak. Het zal een betere begeleiding bieden aan mensen met geestelijke gezondheidsproblemen.

Dit is het tweede dagcentrum voor geestelijke gezondheid dat AZG opent in de regio. Begin maart volgt er een derde in het stadje Gavar. De centra zijn gratis en waarborgen discretie aan hun bezoekers. Er wordt voorzien in een ruime waaier van therapeutische activiteiten, met de bijstand van psychologen, gespreksleiders en sociaal assistenten.
"Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen zijn een erg kwetsbare groep in Armenië. De dagcentra willen een plaats zijn om te leren, om wederzijds begrip op te bouwen en zo de kloof tussen de patiënten en de samenleving te overbruggen. Onze belangrijkste opdracht is mensen te helpen communicatiever te worden en hun weg te vinden in hun relaties met familie en vrienden. We willen hen de kans bieden om hun leven opnieuw op de sporen te zetten", aldus Tido von Schoen-Angerer, landverantwoordelijke van AZG in Armenië.
AZG is sinds 2002 actief in de geestelijke gezondheidszorg in de regio. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid van Armenië opende AZG een Centrum voor Geestelijke Gezondheid in Seva, waar psychiatrische bijstand wordt verleend aan ambulante patiënten, evenals psychosociale steun via een multidisciplinaire teambenadering. Dit pilootproject introduceert een holistische benadering van mentale gezondheidsproblemen. Momenteel worden 400 mensen begeleid.
In januari en februari 2004 leverde AZG dekens, elektrische verwarmingstoestellen en elektriciteit aan 270 behoevende families in Tchambarak om hen te helpen de barre winter te trotseren. De regio van Tchambarak bevindt zich langs de door oorlog geteisterde grens met Azerbeidzjan. Ze leed erg onder het conflict tussen de twee landen over Nargorno-Karabakh tussen 1991 en 1994. Er bevindt zich een vluchtelingenpopulatie van 120 à 140 gezinnen.
AZG is in Armenië actief sinds de aardbeving in Spitak in 1988. Naast dagcentra en ambulante zorg voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen in Gegharkunik, beheert AZG ook een SOA- (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) en HIV-project in Tavush en een programma voor straatkinderen in Jerevan.