Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent centrum voor cholerapatiënten in hoofdstad


Nu dat meer dan 1.500 mensen met cholera besmet zijn, is Artsen Zonder Grenzen (AZG), in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, begonnen met de inrichting van een nieuw behandelingscentrum voor cholerapatiënten in N’Djamena, Tsjaad. Het centrum zou de druk op de bestaande faciliteiten, zoals het stadsziekenhuis Hôpital Liberté, moeten verlichten. In het ziekenhuis werden al honderden mensen behandeld, maar de situatie is onhoudbaar geworden.

In de week van 9 tot 15 augustus hebben gezondheidswerkers over heel het land 449 nieuwe gevallen vastgesteld. Tweederden hiervan bevinden zich in N’Djamena, de hoofdstad met naar schatting één miljoen inwoners.
Cholera is endemisch in Tsjaad, maar de mate waarin de ziekte zich tijdens de zomermaanden verspreidt, verschilt van jaar tot jaar. De gegevens van dit jaar wijzen op een ernstige epidemie. De eerste patiënt, midden juni, was een 11-jarige jongen uit Guitte, een vissersdorp aan de oevers van het Tsjaad-meer, ten noorden van de hoofdstad. De volgende weken steeg het aantal geïnfecteerde mensen in een snel tempo. De sterftegraad liep op tot 10%. Het behandelingscentrum van de overheid in Guitte behandelde tot nu toe al meer dan 250 patiënten. 200 anderen vonden hulp in verschillende klinieken ten noorden van N’Djamena.
Sinds begin juli verspreidt de epidemie zich naar het zuiden. In de hoofdstad werd ondertussen een verontrustend aantal infecties opgetekend: telde de stad 5 weken geleden dagelijks 10 nieuwe gevallen, nu is dat aantal opgelopen tot 50 nieuwe gevallen per dag.
Sinds het begin van de epidemie zijn er in Tsjaad al 75 mensen gestorven aan cholera. Het ministerie van Volksgezondheid doet inspanningen om de behandeling voor iedereen beschikbaar te maken. Hiernaast heeft het ministerie ook de aanzet gegeven tot een openbare campagne voor gezondheidsvoorlichting. De bevolking wordt middels radio, televisie en via de gemeenschapswerkers in de provincies geïnformeerd over de hygiënische maatregelen die ze moeten nemen om infecties te vermijden. Ondanks deze inspanningen is de ziekte nog niet onder controle.
AZG bood eerder al ondersteuning aan de gezondheidsautoriteiten en voorzag hen van voorraden. Het behandelingscentrum dat het team nu op een parkeerterrein voor vrachtwagens bouwt, zal 100 patiënten kunnen behandelen. De opening is voorzien voor eind deze week. Standaard cholerakits, door AZG samengesteld dankzij een jarenlange strijd tegen gelijkaardige epidemieën, werden vorige week al van Brussel naar Tsjaad overgebracht. Een team, bestaande uit een medisch coördinator, een verpleegster en een deskundige in waterbevoorrading en sanitatie is ter plaatse om de bouw van het centrum te volgen en om patiënten te verzorgen.
De behandeling is vrij simpel, tenminste als de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. De verspreiding van de ziekte onder controle houden is heel wat moeilijker. Een onmiddellijke isolatie en behandeling van geïnfecteerde patiënten, een nauwgezet afvalbeheer en het opvolgen van strenge hygiënische maatregelen door de bevolking zijn essentiële elementen om een epidemie te bestrijden.