Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG ondersteunt ziekenhuis en gezondheidsstructuren in rebellengebied


Terwijl in Ivoorkust nog steeds sporadisch wordt gevochten, verleent AZG medische ondersteuning in Korhogo (in het noorden van Ivoorkust), een deel van het land dat in handen is van de rebellen. AZG voerde medisch materiaal aan en zette vijf internationale medewerkers in. AZG verleent bijstand aan het 450 bedden tellende ziekenhuis van Korhogo en aan acht gezondheidscentra in de regio, ten dienste van ongeveer één miljoen inwoners. De grootste gezondheidsproblemen zijn malaria, aandoeningen van de luchtwegen en diarree.

"De patiënten die we in de gezondheidscentra en het ziekenhuis behandelen, kunnen zowel burgers als rebellen zijn," aldus Pierre Boulet Desbareau van het AZG-urgentieteam, die zopas terugkeerde uit Ivoorkust. "Tot dusver lijkt de lokale bevolking vrij goed gespaard, waarschijnlijk omdat de meesten de rebellen van het Mouvement Patriotique de la Côte d'Ivoire (MPCI) steunen. Het MPCI controleert de noordelijke en centrale delen van het land. In deze regio bleven de gevechten beperkt tussen de rebellen en het leger. Bijgevolg voelden weinig burgers zich bedreigd en slechts een relatief klein aantal vluchtte naar Burkina Faso of Mali. De rebellenleiders maakten overigens duidelijk dat wie zich schuldig zou maken aan plundering of misbruik van de lokale bevolking, gestraft zal worden."
Toch lijdt de bevolking onder de gevolgen van de oorlog. De economie is stilgevallen, lonen van overheidspersoneel worden niet uitbetaald want de banken zijn gesloten, ook de scholen blijven gesloten en openbare gezondheidsstructuren zijn in elkaar gestort doordat de aanvoer van geneesmiddelen en medische uitrusting vanuit Abidjan naar Korhogo is opgedroogd.
"Toen we na het uitbreken van de oorlog voor het eerst toekwamen in het noordelijk deel van Ivoorkust, zagen we enorme medische noden in de gezondheidsstructuren. Een van de belangrijkste problemen was het gebrek aan dokters en verpleegkundigen. De voormalige medische staf was aangeduid en opgeleid door het Ministerie van Volksgezondheid van de centrale regering. Velen onder hen voelden zich niet langer veilig toen de rebellen de macht in de regio hadden gegrepen en keerden terug naar Abidjan," vervolgt Pierre Boulet Desbareau.
AZG voert per cargovliegtuig vanuit Brussel medische goederen aan naar Bamako, de hoofdstad van Mali, en vervoert ze daarna per vrachtwagen naar Sikasso in het zuiden van Mali, waar AZG over een bevoorradingsbasis beschikt. Van daaruit gaat het per vrachtwagen naar Korhogo voor verdere verdeling aan het ziekenhuis en de gezondheidscentra.
"Wij hebben ook teams in Mali en Burkina Faso. Daar ondersteunen we medische posten aan de grenzen met Ivoorkust en screenen we de vluchtelingen, voornamelijk Burkinezen en Malinezen die terugkeren naar hun land door de gevechten in Ivoorkust. We hebben een noodvoorraad geneesmiddelen en medische uitrusting voor onmiddellijk gebruik indien er toch een ernstige vluchtelingencrisis zou ontstaan. Mocht het geweld tegen burgers in het rebellengebied van Ivoorkust toenemen, zullen wellicht nieuwe vluchtelingenstromen op gang komen. AZG kan onmiddellijke bijstand - in de vorm van medische verzorging, onderdak, water en voedsel - verlenen aan 10.000 mensen voor een periode van drie maanden," zo besluit Pierre Boulet Desbareau.